ΥΓΕΙΑ

Τα τέσσερα στάδια του καρδιαγγειακού-νεφρικού-μεταβολικού συνδρόμου

Σινάνη Αικατερίνη

Εννέα στους 10 Αμερικανούς ενήλικες βρίσκονται σε πρώιμο, μεσαίο ή προχωρημένο στάδιο ενός συνδρόμου που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις, ενώ σχεδόν το 10% πάσχουν ήδη από το σύνδρομο, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Τα τέσσερα στάδια του καρδιαγγειακού-νεφρικού-μεταβολικού συνδρόμου

«Τα προβλήματα καρδιαγγειακής, νεφρικής και μεταβολικής υγείας είναι πολύ διαδεδομένα στον αμερικανικό πληθυσμό», επισημαίνουν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα Muthiah Vaduganathan του Brigham and Women's Hospital και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά της πάθησης που η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έχει ονομάσει καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο (CKM), δηλαδή αλληλένδετους παράγοντες που εξελίσσονται με τον χρόνο και, αν δεν αντιμετωπιστούν, οδηγούν σε καρδιακή νόσο.

Το σύνδρομο CKM χωρίζεται σε τέσσερα στάδια:

Στάδιο 1: Υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα (παράγοντας κινδύνου επιδείνωσης της υγείας)

Στάδιο 2: Εμφάνιση άλλων μεταβολικών παραγόντων κινδύνου (π.χ. υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης)

Στάδιο 3: Εμφάνιση νεφρικής νόσου υψηλού κινδύνου ή/και υψηλού κινδύνου διάγνωσης καρδιακής νόσου εντός των επόμενων 10 ετών

Στάδιο 4: Διάγνωση πλήρως ανεπτυγμένης καρδιακής νόσου, με ή χωρίς νεφρική νόσο

Για να διαπιστώσουν πόσοι Αμερικανοί μπορεί να εμπίπτουν σε μία από αυτές τις τέσσερις κατηγορίες, οι ερευνητές της Βοστώνης παρακολούθησαν τα στοιχεία ομοσπονδιακής έρευνας υγείας των ΗΠΑ για την περίοδο 2011-2020.

Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και πάνω, μόνο το 10,6% δεν είχαν κάποιο βαθμό του συνδρόμου CKM.

Περίπου το 26% ανήκαν στην κατηγορία του πρώιμου σταδίου 1, που σημαίνει ότι είχαν αποκτήσει επικίνδυνα επίπεδα σωματικού λίπους. Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (49%) ενέπιπταν στο στάδιο 2 του συνδρόμου CVM και το 5,4% βρίσκονταν στο στάδιο 3.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 9,2% των ενηλίκων βρίσκονταν στο στάδιο 4, με πλήρως ανεπτυγμένη καρδιακή νόσο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προβληματικά νεφρά.

Όλοι αυτοί οι αριθμοί παρέμειναν περίπου αμετάβλητοι καθ' όλη τη διάρκεια της εννεαετούς περιόδου μελέτης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σοβαρότητα του συνδρόμου CKM αυξανόταν με την ηλικία: το 55,3% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο του συνδρόμου CKM, σε σύγκριση με το 10,7% των ατόμων ηλικίας 45 έως 64 ετών και το 2,1% των ατόμων ηλικίας 20 έως 44 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι νέοι επίσης αντιμετώπιζαν κίνδυνο. Οι περισσότεροι Αμερικανοί ηλικίας 20 έως 44 ετών (81,8%) είχαν ήδη επηρεαστεί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά και τους νεφρούς, σημείωσε η ομάδα του Vaduganathan.

Η φυλή έπαιζε επίσης ρόλο, με τους μαύρους Αμερικανούς να έχουν 38% περισσότερες πιθανότητες να επιβαρυνθούν με το σύνδρομο CKM σε σύγκριση με τους λευκούς.

Το συμπέρασμα: «Σχεδόν το 90% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πληρούσαν τα κριτήρια για το σύνδρομο CKM (στάδιο 1 ή υψηλότερο) και το 15% πληρούσαν τα κριτήρια για τα προχωρημένα στάδια, ενώ καμιά από τις δύο ομάδες δεν βελτιώθηκαν μεταξύ 2011 και 2020», σύμφωνα με τους ερευνητές της Βοστώνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association.