ΥΓΕΙΑ

Μπορεί ο ψευδάργυρος να συντομεύσει τη διάρκεια του κρυολογήματος;

Σινάνη Αικατερίνη

Την περίοδο έξαρσης της γρίπης και του κρυολογήματος, κατακλυζόμαστε από διαφημίσεις για παστίλιες, σπρέι και σιρόπια με ψευδάργυρο που υπόσχονται να συντομεύσουν την περίοδο των συμπτωμάτων.

Μπορεί ο ψευδάργυρος να συντομεύσει τη διάρκεια του κρυολογήματος;

Νέα ανασκόπηση στοιχείων δείχνει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί πράγματι να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος κατά περίπου δύο ημέρες.

Τα συμπεράσματα ωστόσο δεν είναι οριστικά και η λήψη ψευδαργύρου μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστες παρενέργειες, τονίζουν οι επιστήμονες.

«Τα στοιχεία σχετικά με τον ψευδάργυρο δεν έχουν επιβεβαιωθεί», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Susan Wieland, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland. «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουμε την επίδρασή του».

Η θεωρία πίσω από τη συμβολή του ψευδαργύρου στην αντιμετώπιση της γρίπης, είναι ότι το μέταλλο, το οποίο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ικανότητα του ιού του κρυολογήματος να πολλαπλασιάζεται στη μύτη, το στόμα και το λαιμό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να το κάνει αυτό σε τρυβλία Petri και ποντίκια, αλλά χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 19 μελέτες σε ανθρώπους που εξέταζαν τον ψευδάργυρο ως θεραπεία για το κρυολόγημα και 15 ως μέσο πρόληψης του κρυολογήματος.

Συγκεκριμένα, οκτώ μελέτες με σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες συνολικά εξέτασαν τον ψευδάργυρο ως θεραπεία για τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αυτών των μελετών έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος κατά περίπου δύο ημέρες, σε σχέση με τη μέση διάρκεια μιας εβδομάδας σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, τα συνολικά στοιχεία δεν υποστήριξαν την ικανότητα του ψευδαργύρου να αποτρέπει το κρυολόγημα ή να μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η λήψη ψευδαργύρου συνοδεύεται από παρενέργειες όπως προβλήματα στο έντερο, ναυτία και δυσάρεστη γεύση.

«Οι άνθρωποι που εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης ψευδαργύρου για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα και ότι υπάρχουν πιθανές παρενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Daryl Nault, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Maryland of Integrative Health. «Τελικά, εναπόκειται στο άτομο να αποφασίσει αν ο κίνδυνος πιθανών δυσάρεστων παρενεργειών αξίζει το όφελος της πιθανής συντόμευσης της ασθένειάς του κατά μερικές ημέρες».

«Αν και έχουν γίνει πολλές δοκιμές που διερευνούν τον ψευδάργυρο, οι προσεγγίσεις ποικίλλουν, οπότε είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Μέρος του προβλήματος αυτής της επισκόπησης στοιχείων είναι ότι οι δόσεις ψευδαργύρου και οι μέθοδοι χορήγησης διέφεραν ευρέως μεταξύ των μελετών.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στη βάση δεδομένων Cochrane Database of Systematic Reviews.