ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος πνεύμονα: Πόσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής η ανοσοθεραπεία

Σινάνη Αικατερίνη

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αρχικού σταδίου που είναι επιλέξιμοι για χειρουργική επέμβαση, όταν συνδυάζεται με χημειοθεραπεία, σύμφωνα με μια νέα κλινική δοκιμή.

Καρκίνος πνεύμονα: Πόσο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής η ανοσοθεραπεία

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανοσοθεραπεία πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση -σε συνδυασμό με την προεγχειρητική χημειοθεραπεία- είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου, υποτροπής ή θανάτου από εκείνους που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία.

Επιπλέον, περίπου το 25% όσων υποβλήθηκαν σε ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία δεν είχαν ίχνη καρκίνου μετά τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με περίπου 5% όσων έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

«Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανοσοθεραπεία δίνει στους ασθενείς με χειρουργήσιμο καρκίνο του πνεύμονα την ευκαιρία να ζήσουν περισσότερο χωρίς να επιστρέψει ο καρκίνος τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Tina Cascone, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής ογκολογίας θώρακος/κεφαλής και τραχήλου στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Η κλινική δοκιμή περιελάμβανε θεραπεία με nivolumab (Opdivo), ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας του καρκίνου που παρασκευάζεται από την Bristol-Myers Squibb.

Το Nivolumab δρα εμποδίζοντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αποφεύγουν την ανίχνευση από το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν και να σκοτώσουν τον καρκίνο.

Περίπου το 30% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο, έχουν όγκο που μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, ανέφεραν οι ερευνητές στο ιστορικό τους.

Ωστόσο, σε περισσότερους από τους μισούς ο καρκίνος θα επανέλθει χωρίς πρόσθετη θεραπεία και η χημειοθεραπεία που χορηγείται πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση προσφέρει μόνο ένα ελάχιστο όφελος επιβίωσης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 450 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ηλικίας 18 ετών και άνω από όλο τον κόσμο.

Οι ασθενείς κλήθηκαν τυχαία να λάβουν είτε nivolumab πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση μαζί με χημειοθεραπεία πριν από την επέμβαση ή μόνο χημειοθεραπεία πριν από την επέμβαση.

Όσοι υποβλήθηκαν μόνο σε χημειοθεραπεία είχαν μέσο χρόνο επιβίωσης λίγο περισσότερο από 18 μήνες μετά από περίπου 25 μήνες παρακολούθησης. Αυτό περιελάμβανε θάνατο ή επανεμφάνιση ή εξέλιξη του καρκίνου.

Όσοι έλαβαν nivolumab δεν είχαν φτάσει σε μέσο χρόνο επιβίωσης μέχρι το τέλος της παρακολούθησης, κάτι που σημαίνει ότι παρατάθηκε σημαντικά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές αναφορικά με την ασφάλεια του nivolumab. Σοβαρές παρενέργειες παρατηρήθηκαν στο 32% των ασθενών που έλαβαν τη συνδυασμένη θεραπεία έναντι 25% εκείνων που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

«Είμαι ενθουσιασμένη με τα αρχικά ευρήματα της μελέτης. Είναι καίριας σημασίας να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά των ασθενών και της νόσου που θα μας πουν ποιοι μπορούν δυνητικά να θεραπευτούν μόνο με επικουρική χημειοανοσοθεραπεία και ποιοι θα ωφεληθούν από πιο επιθετικές θεραπείες» δήλωσε η Cascone.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.