ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γλυκό φρούτο με λίγες θερμίδες και μοναδικά οφέλη για το αίμα

Είναι περισσότερο γνωστό για την ευεργετική του δράση στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι προσφέρει πολλά περισσότερα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν και τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, δεν υπάρχει τίποτα που να πλησιάζει τη μοναδική γεύση, την υφή και τις μοναδικές ιδιότητες του φρέσκου σύκου.

Δείτε μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα που έχει το σύκο για τον οργανισμό σας:

Λίγες θερμίδες

Τα 100 γρ. φρέσκα σύκα περιέχουν μόλις 74 θερμίδες, ενώ τα αποξηραμένα 249 θερμίδες. Επίσης, περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν τα μέγιστα στη γενικότερη βελτίωση της υγείας του οργανισμού.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα φρέσκα σύκα (και ιδίως τα μαύρα) είναι καλή πηγή πολυφαινολικών φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες και το χλωρογενικό οξύ. Η αντιοξειδωτική αξία τους συγκρίνεται με εκείνη των μήλων.

Καταπολεμάει τις ελεύθερες ρίζες

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν και αρκετή ποσότητα βιταμινών Α, Ε και Κ. Συνδυαστικά, αυτές οι φυτο-χημικές ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό και έτσι το σύκο προστατεύει από καρκίνο, διαβήτη, εκφυλιστικές ασθένειες και λοιμώξεις.

Ρίχνει το σάκχαρο

Έρευνες δείχνουν ότι το χλωρογενικό οξύ που περιέχουν τα σύκα βοηθάει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Βελτιώνει τον μεταβολισμό

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα σύκα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β, όπως η νιασίνη, η πυριδοξίνη, το φολικό οξύ και το παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες είναι παράγοντες που βοηθούν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

Κάνει καλό στο αίμα

Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Τα 100 γρ. αποξηραμένων σύκων περιέχουν 680 mg καλίου, 162 mg ασβεστίου και 2,03 mg σιδήρου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος, ενώ βοηθάει στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο σίδηρος χρειάζεται τόσο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, όσο και για την κυτταρική οξείδωση.

Διαβάστε επίσης:

Το γευστικό smoothie που διαλύει τις πέτρες στα νεφρά

Τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα στα ράφια

Οι top-10 τροφές για την πρόληψη των φραγμένων αρτηριών

Γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύετε το κοτόπουλο όταν είναι φρέσκο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved