ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο σύγχρονο φαγητό μας παχαίνει περισσότερο; Οι επιστήμονες απαντούν

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο φαγητό ευθύνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση βάρους;

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Διαιτητικής και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου, μελέτησαν το ζήτημα της αύξησης του βάρους σε βάθος 20ετίας.

Προκειμένου να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν και ανέλυσαν τα διατροφικά στοιχεία περισσοτέρων από 120.000 εθελοντών.

Όπως συμπέραναν, η καθημερινή κατανάλωση πατάτας σε οποιαδήποτε μορφή, αλλά κυρίως ως τηγανητή ή «τσιπς» (πατατάκια), μπορεί να αυξήσει σημαντικά το σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου.

Μάλιστα, συγκριτικά με τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα παγωτά, οι πατάτες και τα πατατάκια αποδείχθηκαν ακόμα πιο «ένοχοι» για τα παραπανίσια κιλά.

Ενδεικτικά, μια επιπλέον μερίδα τηγανητές πατάτες τη μέρα προσθέτει κατά μέσο όρο ενάμισι κιλό μέσα σε μια τετραετία, ενώ μια πρόσθετη μερίδα τσιπς καθημερινά προσθέτει 0,75 κιλά μέσα σε την ίδια χρονική περίοδο.

Μικρότερη, αλλά όχι αμελητέα, είναι η επίπτωση στο βάρος από τις βραστές ή ψητές πατάτες ή τον πουρέ (περίπου 600 γραμμάρια). Ας σημειωθεί ότι ο μέσος Αμερικανός ενήλικας παχαίνει κατά σχεδόν μισό κιλό ετησίως (450 γραμμάρια το χρόνο).

Διαβάστε επίσης:

Κρατήστε μακριά τα καρδιαγγειακά πίνοντας...

Ποιες δερματικές ασθένειες βοηθάει και ποιες επιδεινώνει ο ήλιος

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved