ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φολικό οξύ: Γιατί είναι απαραίτητο και πώς θα αυξήσετε την πρόσληψη (εικόνες)

Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ ή φολασίνη ή βιταμίνη Β9 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος βιταμινών Β.

Είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των νουκλεϊκών οξέων (DNA, RNA), δηλαδή για την αντιγραφή του DNA, τη σύνθεση του RNA και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Αυτό σημαίνει ότι είναι άκρως σημαντικό για την παραγωγή και συντήρηση νέων κυττάρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη και η βρεφική ηλικία.

Χρειάζεται επίσης για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στη διατήρηση της ομοκυστεΐνης (αμινοξύ που σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο) σε σταθερά επίπεδα.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, το φολικό οξύ διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος πριν τη σύλληψη αλλά και στην αρχή της κύησης μειώνει κατά 50-70% τις πιθανότητες εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, όπως η ανεγκεφαλία και η δισχιδής ράχη.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο εμπλουτισμός τροφίμων, όπως το αλεύρι και τα ζυμαρικά, με φολικό οξύ φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής συγγενούς καρδιοπάθειας στα μωρά.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν πώς μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη φολικού οξέος:

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved