Fibremaxxing: Όταν οι φυτικές ίνες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
Μια νέα τάση ευεξίας που κατακλύζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπόσχεται καλύτερη πέψη, περισσότερη ενέργεια και πιο υγιές έντερο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο, ότι μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Ο λόγος για το λεγόμενο fibremaxxing, μια πρακτική που στοχεύει στην κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων φυτικών ινών μέσα στην ημέρα.
Οι υποστηρικτές της τάσης ισχυρίζονται ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βελτιώνει την πέψη, παρατείνει το αίσθημα κορεσμού, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και συμβάλλει στη «φυσική αποτοξίνωση» του οργανισμού.
Σύμφωνα όμως με τον Δρα Max Gowland, βιοχημικό με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διατροφής και της υγείας, η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Γιατί χρειαζόμαστε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού, καθώς βοηθούν την τροφή να κινείται αποτελεσματικά μέσα στο έντερο και να αποβάλλεται ομαλά. Επιπλέον, μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας, συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τη χοληστερόλη και ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλώνουν μόλις το 60% αυτής της ποσότητας – περίπου 18 γραμμάρια. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδέα του fibremaxxing φαίνεται αρχικά ιδανική.
Πότε ξεκινά το πρόβλημα
Η τάση οδηγεί πολλούς να ξεπερνούν κατά πολύ τις συστάσεις, φτάνοντας ακόμη και τα 40–50 γραμμάρια την ημέρα. Όπως προειδοποιεί ο Δρ. Gowland, μια τόσο απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει:
Φούσκωμα και αέρια
Κράμπες και κοιλιακό πόνο
Δυσκοιλιότητα ή ακόμη και εντερική απόφραξη
Μειωμένη απορρόφηση σημαντικών μετάλλων όπως ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο έντερο, ειδικά εάν η αύξηση είναι απότομη ή δεν συνοδεύεται από επαρκή πρόσληψη υγρών.
«Φυσικό Ozempic» – αλλά με όρια
Οι φυτικές ίνες καθυστερούν την κένωση του στομάχου, συμβάλλοντας στο αίσθημα πληρότητας, ένα φαινόμενο που έχει οδηγήσει πολλούς να τις συγκρίνουν με «φυσικό Ozempic». Είναι σημαντικό, όμως, να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φυτικών ινών, με διαφορετικές λειτουργίες:
Διαλυτές φυτικές ίνες: Σχηματίζουν ένα είδος γέλης στο έντερο, ενισχύοντας τη μικροβιακή ποικιλομορφία και βοηθώντας στη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου.
Αδιάλυτες φυτικές ίνες: Αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων, διευκολύνοντας τη διέλευσή τους και προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα.
Και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου και στη «φυσική αποτοξίνωση», βοηθώντας στην απομάκρυνση άχρηστων ουσιών και χολικών οξέων.
Ο ρόλος των συμπληρωμάτων
Αν και τα συμπληρώματα φυτικών ινών είναι δημοφιλή, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή χωρίς αρκετό νερό.
Ο Δρ. Gowland επισημαίνει ότι οι «επεξεργασμένες» φυτικές ίνες που προστίθενται σε μπάρες ή ροφήματα για εμπορικούς λόγους, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και να μην προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη. Επίσης, τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες συχνά περιέχουν προστιθέμενα σάκχαρα, τα οποία αναιρούν τα πιθανά οφέλη.
Πηγή: Mail Online