ΦΑΡΜΑΚO

Lancet: Το Tamiflu μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο νοσηλείας για γρίπη

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δείχνει ότι το αντιϊικό φάρμακο Tamiflu μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκής της γρίπης και ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ευρήματα από όλες τις κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν με το φάρμακο την περίοδο 1997-2001 και στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά περισσότεροι από 4.300 ενήλικες, οι μισοί – σχεδόν- εκ των οποίων είχαν πάρει οσελταμιβίρη.

Το Tamiflu βασίζεται στη δραστική ουσία οσελταμιβίρη, σχετικά με την οποία είχε ξεσπάσει σάλος, καθώς η μεγαλύτερη έως τότε μελέτη συμπέραινε ότι δεν αναχαιτίζει τη γρίπη και τις επιπλοκές της περισσότερο απ' όσο ένα κοινό παυσίπονο.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», καταλήγει σε ένα εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

Συγκεκριμένα:

- Μειώνει τη διάρκεια της γρίπης κατά 20%.

- Ελαττώνει κατά 43% τον κίνδυνο επιπλοκής του αναπνευστικού για την οποία απαιτείται αντιβιοτική θεραπεία.

- Μειώνει κατά 63% τις εισαγωγές στο νοσοκομείο εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης.

Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου που έχουν παρατηρηθεί και στις προγενέστερες, με τη ναυτία και τον έμετο να αναφέρονται στο 3,7% και στο 4,7% των ασθενών αντιστοίχως.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved