ΦΑΡΜΑΚO

ΕΟΦ: Κανονικά θα εξάγονται τα 12 φάρμακα που είχαν μπει στην «κόκκινη» λίστα

Την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών για 12 φαρμακευτικά σκευάσματα ανακοίνωσε την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν ήδη διαπιστώσει την πλήρη ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκου της χώρας μας και έτσι, προχωρούν στην άρση της απαγόρευσης.

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω 12 σκευάσματα είχαν μπει στην κόκκινη λίστα της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης, πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ, είχε προχωρήσει στην απαγόρευση των εξαγωγών των εν λόγω σκευασμάτων τον περασμένο Νοέμβριο.

Το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για όσα φαρμακευτικά σκευάσματα εμφανίζουν έλλειψη, είχε υποστηρίξει τότε η διοίκηση του ΕΟΦ, κρίνεται επιβεβλημένο για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως είναι οι έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Οι πρώτες αναφορές για ελλείψεις από τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έφθασαν στον ΕΟΦ για πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου 2014. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν άμεσα σε αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του προβλήματος και η έκτασή του.

Διαβάστε ακόμη:

Τα μέτρα του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved