ΦΑΡΜΑΚO

Η τιμολογιακή πολιτική στεγνώνει τα φαρμακεία από φάρμακα

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι κάθε μέρα που περνά η λίστα μεγαλώνει.

Χαρακτηρισμό είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποθέματα του ΙΦΕΤ που έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για την Δημόσια Υγεία, να έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας.

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι, τόσο οι νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, όσο και οι παράνομες από ιδιώτες που ζητούν να αγοράσουν γνωστά φάρμακα, οι αποσύρσεις σκευασμάτων από τις εταιρίες λόγω υπερβολικής μείωσης της τιμής τους, η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθώς και τακτικές που παρακάμπτουν τις νόμιμες φαρμακαποθήκες και διανέμουν απευθείας τα φάρμακα σε όποιο φαρμακείο δύναται να πληρώσει μετρητοίς, έχουν οδηγήσει στην απουσία πολλών βασικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων.

Τέλος υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα. Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα τονίσει το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί κάποια λύση. Το αποτέλεσμα είναι φαρμακοποιοί και ασθενείς να επιδίδονται σε ένα καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

Ελλείψεις βασικών φαρμάκων καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved