ΦΑΡΜΑΚO

Σε εκκρεμότητα 8 αιτήματα των φαρμακοποιών

Επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τον υπουργό Υγείας.

Οκτώ αιτήματα έχει διατυπώσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος στις αρχές του περασμένου μήνα διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα αυτά, γι' αυτό και ο Σύλλογος επανήλθε με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας ζητώντας άμεσες ενέργειες.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να παραταθούν οι προθεσμίες για τη διαδικασία εκκαθάρισης ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται άμεση άμεση ρύθμιση, ώστε να συνεχιστεί η ομαλή αποζημίωση των συνταγών για το 2019. Επιπλέον, επιιδιώκουν την κατάργηση του rebate 0,8% στα off patent φάρμακα.

Θετούν επίσης ζήτημα συνταγογράφησης ακόμη και για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία, με το επιχείρημα ότι μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο της πολυφαρμακίας αλλά και στην πληρότητα του ιατρικού φακέλου των ασθενών.

Ζητούν εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των οργάνων του κλάδου και οι οποίες έχουν σαν βάση ένα νόμο του... 1928!

Ανάμεσα στα αιτήματα του ΠΦΣ είναι και η θεσμοθέτηση φαρμακευτικών υπηρεσιών, ώστε «να κατοχυρωθεί ο επιστημονικός και κοινωνικός ρόλος του φαρμακείου».

Ο Σύλλογος επιτρέπει να αποσυρθεί η διάταξη που επιτρέπει στα ιδιωτικά γυμναστήρια να πωλούν συμπληρώματα διατροφής και να επιτραπεί στα φαρμακεία η διάθεση υγρών και φακούς επαφής και τυποποιημένων γυαλιών πρεσβυωπίας.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ σε εκκρεμότητα είναι η ρύθμιση για αποζημίωση πληγέντων φαρμακείων από φυσικές καταστροφές, η οποία θα έχει άμεση εφαρμογή για πλημμυροπαθείς φαρμακοποιούς της Μάνδρας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved