ΟΜΟΡΦΙΑ

Ευρυαγγείες προσώπου: 5 αιτίες που δε γνωρίζατε ότι τις προκαλούν

Ευρυαγγείες ή αραχνοειδείς φλέβες ονομάζονται τα λεπτά κοκκινωπά, μωβ ή μπλε διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία που μοιάζουν με ακανόνιστες γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζονται συχνότερα στα πόδια, το στέρνο και το πρόσωπο.

Μερικοί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση των ευρυαγγειών είναι η κληρονομική προδιάθεση, η πολύωρη ορθοστασία, η παχυσαρκία και οι ορμονικές μεταβολές (όπως αυτές που παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση).

Σύμφωνα με το Δρ Peter Finigan, ο οποίος εργάζεται σε κλινική του Λονδίνου και εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, ορισμένες μορφές άσκησης, επεμβάσεις ομορφιάς ή παθήσεις του ήπατος θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα με τους παράγοντες κινδύνου.

Η δημοφιλής hot yoga, η πρακτική yoga που πραγματοποιείται σε θερμαινόμενο δωμάτιο, είναι ένας από αυτούς. Ο Finigan τονίζει πως «αυτός ο τύπος yoga επιδεινώνει τις ευρυαγγείες, κάνοντάς τις πιο εμφανείς στο πρόσωπο». Καθώς η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και το αίμα φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος ώστε να αποκατασταθεί η μεταβολή.

Επίσης, οι ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν εάν πλένουμε το πρόσωπό μας και κάνουμε μπάνιο με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να διαστέλλονται ή να συστέλλονται (αντίστοιχα) τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιδερμίδα, λόγω των ακραίων μεταβολών στη θερμοκρασία.

Οι ευρυαγγείες μπορεί να αποτελέσουν «παρενέργεια» των ενέσιμων πληρωτικών ουσιών ή της ρινοπλαστικής, καθώς το δέρμα αντιδρά στο τραύμα από την ένεση ή το νυστέρι. Το ίδιο ισχύει και για το λίφτινγκ προσώπου.

Τέλος, οι ευρυαγγείες μπορεί να αποτελούν ένδειξη ασθένειας στο συκώτι.

Διαβάστε επίσης:

Ευρυαγγείες: Τι τις προκαλεί & πώς να προστατευθείτε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved