Κολλαγόνο ή πεπτίδια κολλαγόνου; Τι είναι καλύτερο για δέρμα και αρθρώσεις
Πολλοί λαμβάνουν συμπληρώματα κολλαγόνου για νεανική επιδερμίδα και αρθρώσεις χωρίς πόνο.
Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποτελεί βασικό συστατικό των συνδετικών ιστών του σώματος, όπως το δέρμα, ο χόνδρος και τα οστά, γι' αυτό και είναι τόσο δημοφιλές ως συμπλήρωμα για την υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων.
Θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει στην υγιή γήρανση και διατίθεται σε διάφορους τύπους και μορφές, συμπεριλαμβανομένων των πεπτιδίων κολλαγόνου, με ποικίλα αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ των τύπων κολλαγόνου πριν προσθέσετε αυτή την πρωτεΐνη στην καθημερινότητά σας.
Βασικές διαφορές
Το κολλαγόνο είναι η ολόκληρη πρωτεΐνη, ενώ τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι μικρότερα, διασπασμένα κομμάτια κολλαγόνου που προκύπτουν από τη διαδικασία της υδρόλυσης. Επειδή η πρωτεΐνη διασπάται σε πεπτίδια κολλαγόνου, αυτή η μορφή μπορεί να απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με το ολόκληρο κολλαγόνο.
Το κολλαγόνο υποβάλλεται σε διαφορετικές διαδικασίες παρασκευής.
Κάθε διαδικασία καθορίζει τον τύπο του προϊόντος κολλαγόνου, ως εξής:
- Αδιάλυτο φυσικό κολλαγόνο: Διατηρεί την αυθεντική τρισδιάστατη μοριακή δομή του και επεξεργάζεται με μια απολιπαντική ουσία σε ήπια θερμοκρασία για την απομάκρυνση του λίπους.
- Διαλυτό φυσικό κολλαγόνο: Επεξεργάζεται με ένα ήπιο οξύ σε χαμηλή θερμοκρασία για την απομάκρυνση ενός συγκεκριμένου μέρους της πρωτεΐνης κολλαγόνου.
- Ζελατίνη: Επεξεργάζεται με ένα οξύ ή μια βάση με ή χωρίς θερμότητα για να μετουσιωθεί (αδρανοποιηθεί) το φυσικό κολλαγόνο.
- Υδρολυμένα πεπτίδια κολλαγόνου: Επεξεργασμένα με έναν άλλο τύπο πρωτεΐνης που διασπά το κολλαγόνο σε μικρότερα κομμάτια.
- Βιοδραστικά πεπτίδια κολλαγόνου: Επεξεργασμένα με έναν άλλο τύπο πρωτεΐνης που διασπά το κολλαγόνο σε μικρότερα κομμάτια, αλλά έχουν βελτιωθεί για να παρέχουν πιο στοχευμένα αποτελέσματα.
Το φυσικό κολλαγόνο και τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι τα πιο συνηθισμένα προϊόντα κολλαγόνου στα συμπληρώματα διατροφής.
Φυσικό κολλαγόνο
- Η ολόκληρη πρωτεΐνη που διατηρεί την αρχική της δομή
- Συχνά λαμβάνεται για την υγεία των αρθρώσεων
- Μπορεί να μην απορροφάται καλά από τον οργανισμό
- Συχνά προέρχεται από χόνδρο κοτόπουλου
Πεπτίδια κολλαγόνου
- Διαλυμένη μορφή κολλαγόνου
- Χρησιμοποιείται συχνά για την υποστήριξη των αρθρώσεων και την υγεία του δέρματος, ιδιαίτερα για το γηράσκον δέρμα
- Μπορεί να είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμο και απορροφήσιμο από το ολόκληρο κολλαγόνο
- Μπορεί να προέρχεται από διάφορες ζωικές πηγές
Τι είναι το κολλαγόνο;
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε πολλά μέρη του σώματός σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου, ανάλογα με το σχήμα της πρωτεΐνης και τη θέση της στο σώμα σας:
- Ο τύπος 1 είναι το πιο κοινό κολλαγόνο, το οποίο υπάρχει στα δόντια, τα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους και το δέρμα.
- Ο τύπος 2 είναι ένα κύριο συστατικό του χόνδρου (ιστός που προστατεύει τις αρθρώσεις και τα οστά).
- Ο τύπος 3 είναι μέρος των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και του μεσαίου στρώματος του δέρματος.
- Ο τύπος 4 υπάρχει σε ένα στρώμα ιστού που υποστηρίζει τα μάτια, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το έντερο.
- Ο τύπος 5 υπάρχει στα μαλλιά.
Το κολλαγόνο μπορεί να προέρχεται από διάφορες ζωικές πηγές, όπως κοτόπουλα, χοίρους, αγελάδες και ψάρια.
Οι περισσότερες μελέτες αξιολογούν το κολλαγόνο τύπου 2 για τα προϊόντα με φυσικό κολλαγόνο.
Οφέλη:
- Ανασκόπηση μελετών του 2023, έδειξε ότι το φυσικό κολλαγόνο τύπου 2 βοηθά τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, έναν τύπο αρθρίτιδας που προκαλεί την καταστροφή του χόνδρου.
- Ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση στον πόνο και τη λειτουργία των αρθρώσεων μετά από έξι μήνες χρήσης κολλαγόνου.
- Άλλη μελέτη παρατήρησης έδειξε βελτίωση για άτομα που λάμβαναν επί 90 ημέρες συνδυασμό φυσικού κολλαγόνου τύπου 2 και εκχύλισμα Boswellia.
Απορρόφηση:
- Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2022, το σώμα ενδέχεται να μην απορροφά το φυσικό κολλαγόνο τύπου 2 στην κυκλοφορία του αίματος τόσο γρήγορα όσο τα πεπτίδια κολλαγόνου.
- Αντίθετα, μια άλλη μελέτη δεν βρήκε διαφορές, με την επιφύλαξη ότι οι μέθοδοι επεξεργασίας των προϊόντων κολλαγόνου ενδέχεται να διαφέρουν σε σχέση με άλλες μελέτες.
Τι είναι τα πεπτίδια κολλαγόνου;
Τα πεπτίδια κολλαγόνου, επίσης γνωστά ως υδρολυμένο κολλαγόνο, είναι τα μικρότερα κομμάτια της πρωτεΐνης κολλαγόνου.
Οφέλη
Τα οφέλη των πεπτιδίων κολλαγόνου περιλαμβάνουν την οστεοαρθρίτιδα και την υγεία του δέρματος.
- Σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών, τα πεπτίδια κολλαγόνου έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, βελτιώνοντας τον πόνο, τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής.
- Άλλη ανασκόπηση έδειξε ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου προσφέρουν ενυδάτωση, λάμψη, σφριγηλότητα και σύσφιξη του δέρματος. Υπήρξαν επίσης βελτιώσεις στην εμφάνιση των ρυτίδων και στην επούλωση των πληγών.
Απορρόφηση
Τα πεπτίδια κολλαγόνου φτάνουν σε μέγιστα επίπεδα μία έως δύο ώρες μετά τη λήψη. Στη συνέχεια, τα επίπεδα μειώνονται κατά το ήμισυ μετά από τέσσερις ώρες.
Οι μελέτες αξιολόγησαν τα πεπτίδια κολλαγόνου ως προϊόντα για από του στόματος λήψη.
Ποιο να επιλέξετε για την υγεία του δέρματος;
Μεταξύ του φυσικού κολλαγόνου τύπου 2 και των πεπτιδίων κολλαγόνου, τα ευρήματα των μελετών υποστηρίζουν τα πεπτίδια κολλαγόνου για το δέρμα.
Εάν λαμβάνετε πεπτίδια κολλαγόνου για την υγεία του δέρματος:
- Σε μελέτες έχει χρησιμοποιηθεί δοσολογία από 1 έως 10 g ημερησίως. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν υψηλότερες δοσολογίες.
- Με βάση ανασκόπησημελετών, η διάρκεια της θεραπείας κυμάνθηκε μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων. Δεν υπάρχουν τρέχουσες μελέτες που να έχουν αξιολογήσει τα αποτελέσματα μετά από 12 εβδομάδες.
- Τα καλύτερα πεπτίδια κολλαγόνου που είναι κατάλληλα για εσάς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως οι διαφορετικές πηγές κολλαγόνου, το κόστος και οι προτιμήσεις σας.
Με πληροφορίες από verywellhealth