ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Άνδρες και προβλήματα στο σεξ: Ο ρόλος του θυρεοειδούς

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι πιθανό να προκαλούν σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της L'Aquila της Ιταλίας που εξέτασε την συχνότητα των σεξουαλικών δυσκολιών σε 48 ενήλικες άνδρες ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, πριν και μετά την ανάρρωσή τους.

Βασιζόμενοι επιστήμονες σε προσωπικές συνεντεύξεις με 34 άνδρες με υπερθυρεοειδισμό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 18% είχαν κάτω του φυσιολογικού επιπέδου σεξουαλική επιθυμία, το 3% είχε καθυστερημένη εκσπερμάτιση, το 50% είχε πρόωρη εκσπερμάτιση και το 15% στυτική δυσλειτουργία.

Μεταξύ των 14 ανδρών με υποθυρεοειδισμό, το 64% είχε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία, ενώ το 7% υπέφερε από πρόωρη εκσπερμάτιση.

Όταν οι πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό υπεβλήθησαν σε αγωγή, το ποσοστό της πρόωρης εκσπερμάτωσης έπεσε από το 50% στο 15%, ποσοστό όμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση επιλύθηκαν με τη θεραπεία στους περισσότερους ασθενείς.

Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση επιλύθηκε και στους μισούς πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό μετά τη θεραπεία, ενώ η στυτική δυσλειτουργία εξαφανίστηκε και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία βελτιώθηκε σημαντικά.

Όλοι οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση της σεξουαλικής λειτουργικότητάς τους. Αυτό μπορεί να γίνει με την υποβολή τριών ερωτήσεων:

-Κατά τη διάρκεια της νόσησης παρατηρείτε αλλαγή της σεξουαλικής επιθυμίας;

-Παρατηρείτε αλλαγή στην ικανότητα επίτευξης και διατήρησης της στύσης;

-Παρατηρείτε αλλαγή στην ικανότητα ελέγχου και επίτευξης εκσπερμάτισης;

Διαβάστε επίσης:

Διάρκεια στο σεξ: Ποιος είναι ο μέσος όρος;

Πόσο ασφαλές είναι το «ασφαλές σεξ»;

Θέλετε καλύτερο σεξ; Δείτε πόσο πρέπει να γυμνάζεστε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved