ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Διχασμός σχετικά με την πιθανότητα να γίνει αερομεταφερόμενος ο ιός

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα η δήλωση του αρμόδιου του ΟΗΕ για την παρακολούθηση και εξέλιξη του Έμπολα στην Αφρική, Anthony Banbury, ότι ο θανατηφόρος ιός ενδέχεται να μετεξελιχθεί σε αερομεταφερόμενο και ως εκ τούτου να απειλήσει ευθέως τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ο κ. Banbury με δηλώσεις του στον βρετανικό The Telegraph εκτίμησε επίσης ότι μέχρι τον Ιανουάριο του νέου έτους θα έχουν μολυνθεί από τον ιό 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτές οι δηλώσεις ξεσήκωσαν αντιδράσεις από μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας. Σύμφωνα με τον Telegraph, πολλοί κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η τοποθέτηση του Banbury συνιστά αποπροσανατολισμό του κοινού και τον κατηγορούν ότι προκαλεί πανικό χωρίς επιστημονικές αποδείξεις.

Ο καθηγητής Peter Piot, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι το να υποθέτει κανείς πως ο Έμπολα μπορεί να γίνει αερομεταφερόμενος είναι εντελώς ανεύθυνη στάση. Ο τρόπος που ο ιός εξαπλώνεται είναι συνεπής με ό, τι έχουμε δει σε όλες τις προηγούμενες 25 εξάρσεις του, καθώς μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος και των σωματικών εκκρίσεων. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για έναν ιό που αλλάζει τον τρόπο μετάδοσής του τόσο δραστικά.

Προσθέτει επίσης με δηλώσεις του στον Telegrapgh ότι άλλοι ιοί όπως ο HIV -που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο, έχουν περάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους και είναι γνωστό ότι μεταλλάσσονται περισσότερο από τον Έμπολα - δεν έχουν γίνει αερομεταφερόμενοι.

Ο δρ Ben Neuman από το τμήμα Ιολογίας του πανεπιστημίου του Reading επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Ο Έμπολα βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος και αυτό είναι που τον κάνει τόσο δύσκολο να μεταδοθεί σε σύγκριση με άλλους ιούς. Για να γίνει αερομεταφερόμενος, ο ιός Έμπολα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται. Η εξέλιξη κάθε ζωντανού οργανισμού ή/και ιού μπορεί να είναι απρόβλεπτη, αλλά δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να αναμένουμε ότι ο ιός Έμπολα θα γίνει πιο επικίνδυνος με το πέρασμα του χρόνου.

Σοβαρές αρνητικές εξελίξεις σε ασθένειες όπως ο ιός Έμπολα συχνά συμβαίνουν όταν ένας ιός εισχωρήσει σε ένα νέο ξενιστή, για τον οποίο δεν είναι επαρκώς προσαρμοσμένος. Η πρόσφατη εμπειρία με τον ιό H1N1 (ο ιός της γρίπης των χοίρων) δείχνει ότι οι ιοί είναι πιθανό να γίνουν πιο "μαλακοί" και αντιμετωπίσιμοι καθώς προσαρμόζονται σε νέους ξενιστές.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο ιός Έμπολα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα στον πραγματικό κόσμο. Ο Έμπολα μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα μόνο κάτω από προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου. Ένα στοιχείο που τονίζει πόσο διαφορετικός είναι ο Έμπολα από τη γρίπη είναι το πόσο αργά ο ιός εξαπλώνεται. Σε σύγκριση με την έξαρση του Έμπολα, η αντίστοιχη του H1N1 είχε ήδη εξαπλωθεί περίπου 10.000 φορές περισσότερο από τον Έμπολα μέσα στους πρώτους 10 μήνες".

Όλοι οι επιστήμονες που επικοινώνησαν με τον Telegraph υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι το ότι ο ιός μπορεί να καταστεί ενδημικός στη Δυτική Αφρική, και έτσι, αντίθετα με μεγάλες εξάρσεις, να έχει μικρότερο αριθμό κρουσμάτων αλλά να κυκλοφορεί συνεχώς. Εκεί θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες και την προσοχή της η ιατρική κοινότητα, δηλαδή στην προσπάθεια να σταματήσει αυτή την έξαρση προτού ο ιός γίνει ενδημικός στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 7.178 κρούσματα και 3.338 θάνατοι από τον ιό Έμπολα στην Δ. Αφρική με τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα να είναι η Γουινέα, η Λιβερία, η Σενεγάλη και η Σιέρα Λεόνε. Αντίθετα στη Νιγηρία η εξάπλωση του ιού εμποδίστηκε πολύ νωρίς και καταγράφηκαν πολύ λίγα κρούσματα και θάνατοι.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Έμπολα - «Ενδέχεται να γίνει αερομεταφερόμενος»

Έμπολα: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Αμερικανός ασθενής

Αναστάτωση στη Σύρο για ύποπτο κρούσμα Έμπολα

Συναγερμός στις ΗΠΑ - Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα Έμπολα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved