ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη για τον Έμπολα συγκαλεί ο Ομπάμα

Με τον Ρον Κλάιν τον άνθρωπο που ο Μπαράκ Ομπάμα όρισε επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της φονικής επιδημίας Έμπολα στη δυτική Αφρική, έχει σύσκεψη εντός της ημέρας ο αμερικανός πρόεδρος.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη επίσημη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Ρον Κλάιν ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «τσάρος του Έμπολα».

Η απόφαση διορισμού του Κλάιν, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο και επιτελάρχης του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ελήφθη από τον αμερικανό πρόεδρο αφότου μολύνθηκε και δεύτερη νοσηλεύτρια στο Ντάλας, η οποία είχε μετάσχει στην ιατρική ομάδα που περιέθαλψε τον Τόμας Έρικ Ντάνκαν, το πρώτο κρούσμα του ιού Έμπολα που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον πρώην αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να συντονίσει τις αμερικανικές προσπάθειες αντιμετώπισης του Έμπολα, έπειτα και από τις επικρίσεις που δέχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση για αργή και ανεπαρκή ανταπόκριση.

Συνεδρίαση και στον ΠΟΥ

Για την έκταση της εξάπλωσης του Έμπολα συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στη διάρκεια της σύσκεψης θα εξεταστεί το εάν απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων.

«Είναι η τρίτη φορά από τον Αύγουστο που θα συγκληθεί η επιτροπή. Πολλά έχουν συμβεί, έχουν σημειωθεί κρούσματα στην Ισπανία και στις ΗΠΑ, ενώ η Σενεγάλη και η Νιγηρία έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο με τις πληγείσες από τον Έμπολα χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαντέλα Σάιμπ.

Οι 20 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι έκριναν στις 8 Αυγούστου ότι έπρεπε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας στη δυτική Αφρική, ενδεχομένως να προτείνουν ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς.

Η επιτροπή έχει ήδη συστήσει τον έλεγχο των επιβατών που αναχωρούν αεροπορικώς από τη Γουινέα, τη Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved