ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς επηρεάζουν πιάτα και συσκευασίες τις μερίδες που καταναλώνουμε

Τελικά το μέγεθος μετράει και στο... φαγητό!

Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cochrane Database of Systematic Reviews κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι μερίδες στο πιάτο και στο ποτήρι μας, όσο μεγαλύτερα είναι τα ίδια τα πιάτα και τα ποτήρια και όσο μεγαλύτερες είναι οι συσκευασίες των τροφίμων-ποτών που αγοράζουμε, τόσο περισσότερο τρώμε και πίνουμε.

Συνεπώς, για να αντιστραφεί η επιδημία της παχυσαρκίας, η κοινωνία θα πρέπει να στραφεί σε οτιδήποτε μικρότερο: μικρότερες μερίδες και μικρότερα σκεύη (πιάτα, ποτήρια κ.α.) τόσο στο σπίτι όσο και στα εστιατόρια και στα μπαρ, καθώς και μικρότερες συσκευασίες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αξιολόγησαν και συνέκριναν 61 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 6.711 άτομα. Η μελέτη τους αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιβεβαίωση ότι το μέγεθος επηρεάζει -σε όχι αμελητέο βαθμό- την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι διστάζουν να αφήσουν το πιάτο τους ή το ποτήρι τους με φαγητό ή ποτό σε αυτό. Όσο μένει φαγητό ή ποτό, έχουν την τάση να το φάνε ή να το πιούν. Συνεπώς, μόνο αν οι μερίδες είναι μικρότερες, η τάση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Το κακό είναι, όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, ότι όσο περνάνε τα χρόνια, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, δηλαδή τις τελευταίες δεκαετίες οι μερίδες αυξάνονται λίγο-πολύ και αυτό αφορά επίσης τις συσκευασίες των τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του μεγέθους των μερίδων μπορεί να κόψει 279 έως 527 θερμίδες τη μέρα, άσχετα αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα. Υπενθυμίζεται ότι το πολύ φαγητό και ποτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη, καρκίνου και άλλων παθήσεων.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved