ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρική και Φαρμακευτική ψηλά στη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων

Πρωτοπόρος στη βελτίωση της διεθνούς κατάταξης του Πανεπιστημίου της Αθήνας, είναι η Ιατρική Σχολή.

Αυτό προκύπτει από το σύστημα "Academic Ranking of World Universities" (ARWU), το οποίο συγκρίνει 18.000 ανώτατα ιδρύματα από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθανάσιος Δημόπουλος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) καταγράφει υψηλότερη επίδοση στα επιστημονικά πεδία Ιατρική, Φυσική και Επιστήμες Πληροφορικής.

Σε άλλη διεθνή κατάταξη (National Taiwan University), το ΕΚΠΑ εμφανίζει ακόμη υψηλότερες θέσεις στη Φαρμακολογία και Τοξικολογία (76η θέση), στην Ιατρική (134η θέση) και στη Φυσική (171η θέση).

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, όσα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εμφανίζονται στους τελικούς καταλόγους των διεθνών συστημάτων αξιολόγησης, συγκαταλέγονται στο 5% των καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στον κόσμο.

Σε μία από τις κατατάξεις αυτές, το ΕΚΠA καταλαμβάνει την 217η θέση ανάμεσα στα 924 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τις 4.000 σχολές που αξιολογήθηκαν με βάση το ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται, στην απήχηση που επιτυγχάνουν οι δημοσιευμένες εργασίες και στην τελική ιδιαίτερη διάκρισή τους.

Στην κατάταξη του Center for World University Rankinks, το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 301η θέση ανάμεσα στα καλύτερα 1.000 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αξιολογήθηκαν, σε ένα σύνολο 18.000 ιδρυμάτων διεθνώς.

Στην ίδια κατάταξη, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας εμφανίζει υψηλότερη θέση σε σχέση με την περυσινή (331η), ξεπερνώντας Πανεπιστήμια με μεγάλη παράδοση, όπως της Λειψίας και το βρετανικό St Andrews.

Ο κ. Δημόπουλος σχολιάζει πως αν συνυπολογίσουμε τη δραματική μείωση ή και διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης (τακτικές πιστώσεις, ΠΔΕ, κονδύλια για την έρευνα), σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα, όπως η αφυπηρέτηση πολλών μελών ΔΕΠ, χωρίς έστω την ελάχιστη αναπλήρωση των κενών θέσεων, και η διαθεσιμότητα σχεδόν των μισών διοικητικών στελεχών μας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αυτές οι κατατάξεις συνιστούν ένα πραγματικό άθλο:

«Το επίτευγμα αυτό πρέπει να αποδοθεί, λοιπόν, κυρίως στην αφοσίωση και την ποιότητα όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός μας, διδασκόντων, φοιτητών και αποφοίτων», αναφέρει ο πρύτανης και προσθέτει:

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως βασικός εκπρόσωπος του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου, οφείλει και μπορεί μέσα από το έργο του, την επιστημονική γνώση και την βασική, αλλά και την εφαρμοσμένη έρευνα, να επιτύχει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις και να αναδείξει αξίες, πρότυπα και παραδείγματα, ώστε να βοηθηθεί η χώρα και να επανασυντονισθεί σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:
Διεθνής διάκριση στη Φαρμακογνωσία σε Ελληνίδα επιστήμονα
ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε: Ύψιστη διάκριση για την Ποιότητα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο εργασίας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved