ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν αυτιστικό παιδί έχουν οι έγκυες που...

Ένα πολύ σοβαρό παράγοντα κινδύνου αναφορικά με τη γέννηση αυτιστικού παιδιού εντόπισε νέα έρευνα.

Η Anick Berard από το University of Montreal, επισκόπησε στοιχεία που κάλυπταν 145.456 εγκυμοσύνες.

Η ποικιλία των αιτίων του αυτισμού παραμένει ασαφής, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παίζουν ρόλο, εξήγησε.

Η συγκεκριμένη έρευνα υποδεικνύει ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννήσει μια γυναίκα παιδί με αυτισμό κατά 87%.

Η Anick Berard επισημαίνει ότι η έρευνα ανακάλυψε ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο κύησης σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο το παιδί να διαγνωστεί με αυτισμό μέχρι την ηλικία των 7 ετών, ιδιαίτερα αν η μητέρα λαμβάνει SSRI.

Ο Π.Ο.Υ σημειώνει ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, που οδηγεί στους ερευνητές να πιστεύουν ότι τα αντικαταθλιπτικά θα παραμείνουν πιθανόν ευρέως συνταγογραφούμενα, περιλαμβανομένου του διαστήματος της κύησης.

Η καθηγήτρια Berard, δήλωσε ότι η έρευνα συμβάλλει σε καλύτερη κατανόηση της μακροπρόθεσμης νευροαναπτυξιακής επίδρασης των αντικαταθλιπτικών στα παιδιά όταν χρησιμοποιούνται στην κύηση.

Η ανακάλυψη του αποτελέσματος αυτών των φαρμάκων είναι προτεραιότητα δημόσιας υγείας, δεδομένης της ευρείας χρήσης τους, δήλωσε η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved