ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο ένα τρίτο των επιστημόνων Υγείας είναι γυναίκες

Στις γυναίκες της Επιστήμης και της Υγείας αφιερώνει τη σημερινή Ημέρα της Γυναίκας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναίκων στις επιστήμες Υγείας παραμένουν, κυρίως στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, όπου μόνο 30% - 35% των σχετικών θέσεων καλύπτονται από γυναίκες.

Στην Ευρώπη, η Λετονία αναδεικνύεται πρώτη σε ισότιμη μεταχείριση στον τομέα της επιστήμης και της υγείας, με το 51% να είναι γυναίκες και ακολουθούν η βόρεια Μακεδονία και η Λιθουανία, με περίπου 50% έκαστη.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση με 38% των επιστημόνων και ερευνητών να είναι γυναίκες, ενώ στην τελευταία θέση της Ευρώπης είναι η Ολλανδία με μόλις 25,4%.

Αντίθετα, σε περιοχές όπως η κεντρική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, οι θέσεις είναι μοιρασμένες πιο ισότιμα.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπιστώνει πως οι γυναίκες επιστήμονες «παλεύουν» για να αναδειχθούν στην ιεραρχία. Αποτελούν μόλις 12% των μελών στις επιστημονικές ακαδημίες του κόσμου.

Κι ενώ αντιστοιχούν στο 70% των επαγγελματικών Υγείας παγκοσμίως, κατέχουν μόλις 25% των επιτελικών θέσεων σε αυτό τον κλάδο. Επιπλέον, πληρώνονται 26% - 29% λιγότερο από τους άνδρες στις αντίστοιχες θέσεις!

Ο Οργανισμός επαναλαμβάνει την ανάγκη για πολιτικές που θα διευκολύνον την πρόσβαση και ανέλιξη των γυναικών σε τέτοιους τομείς.

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι σημαντικότεροι "γυναικείοι σταθμοί" μέχρι σήμερα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved