ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά!

Οι νέες λέξεις που μαθαίνουν μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση της ανάγνωσης

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, διαπίστωσε ότι οι γονείς που διάβαζαν βιβλία στα παιδιά τους τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους, τους έδιναν ένα σημαντικό εφόδιο.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, στα οποία οι γονείς τους διάβαζαν πέντε βιβλία ημερησίως, εισέρχονταν στο νηπιαγωγείο έχοντας ακούσει περίπου 1,4 εκατομμύρια περισσότερες λέξεις σε σχέση με τα παιδιά που δεν τους διάβαζαν ποτέ.

Και εάν πέντε βιβλία μοιάζουν πολλά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμη και τα παιδιά τα οποία ακούνε τους γονείς τους να τους διαβάζουν μόνο ένα βιβλίο την ημέρα θα γνωρίζουν περίπου 290.000 περισσότερες λέξεις μέχρι την ηλικία των πέντε ετών.

«Τα παιδιά που ακούνε περισσότερες λέξεις θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να τις δουν τυπωμένες όταν ξεκινήσουν το σχολείο», δήλωσε σε η Jessica Logan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια εκπαιδευτικών σπουδών στο State University του Οχάιο. «Είναι πιθανό να αποκτήσουν δεξιότητες ανάγνωσης πιο γρήγορα και εύκολα».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα 100 πιο δημοφιλή βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η Logan και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν αρκετά από αυτά και διαπίστωσαν ότι τα εικονογραφημένα βιβλία περιείχαν περίπου 228 λέξεις. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, υπολόγισαν πόσες λέξεις μπορεί να ακούσει ένα παιδί από τη γέννησή του μέχρι τα πέμπτα γενέθλιά του. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που δεν άκουγαν ιστορίες θα γνώριζαν 4.662 λέξεις μέχρι τη στιγμή που θα έφταναν στο νηπιαγωγείο, ενώ τα παιδιά τα οποία άκουγαν παραμύθια μία φορά την ημέρα θα άκουγαν 296.660 λέξεις.

«Οι λέξεις που ακούνε τα παιδιά στα βιβλία είναι πολύ πιο σύνθετες και δύσκολες από ό, τι αυτές που ακούνε όταν απλά μιλούν με τους γονείς τους στο σπίτι», εξηγεί η Logan. Για παράδειγμα, ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να εισάγει λέξεις και άλλα θέματα που πιθανώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνηθισμένες συζητήσεις που κάνετε στο σπίτι. «Οι λέξεις που ακούνε τα παιδιά από τα βιβλία μπορεί να έχουν ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση της ανάγνωσης».

Πηγή: mindandbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Σπόροι βασιλικού: Τα ευεργετικά τους οφέλη για την υγεία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved