ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις της πατρότητας στον εγκέφαλο των ανδρών

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει.

Περιοχές που ελέγχουν τη μνήμη και την προσοχή, την αντίληψη του χώρου και του κινδύνου, αλλά και την ευαισθησία της γυναίκας απέναντι στα συναισθήματα των άλλων, διαμορφώνονται με βάση τα νέα δεδομένα.

Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν εγκεφαλικές αλλαγές μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Υγείας Carlos III στη Μαδρίτη, ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που γίνονται πρώτη φορά μπαμπάδες, χάνουν ένα ποσοστό του όγκου του εγκεφαλικού φλοιού μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Αν και ο λόγος παραμένει ασαφής, οι ερευνητές εικάζουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να διευκολύνει τους μπαμπάδες να συνδεθούν με το παιδί τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μητρότητα μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου των γυναικών.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο μεταιχμιακό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν είχαν καταλήξει αν η γονεϊκότητα έχει επίδραση και στον εγκέφαλο των ανδρών.

«Οι σπουδαστές πατέρες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουμε πώς η γονεϊκή εμπειρία μπορεί να διαμορφώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν δεν βιώνεται άμεσα η εγκυμοσύνη», έγραψαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Magdalena Martinez-Garcia.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να αξιολογήσουν τους εγκεφάλους 40 νέων μπαμπάδων.

Οι μισοί από αυτούς ζούσαν στην Ισπανία και υποβλήθηκαν σε μαγνητική εγκεφάλου πριν από την εγκυμοσύνη των συντρόφων τους και ξανά λίγους μήνες μετά τη γέννηση.

Οι άλλοι μισοί ζούσαν στις ΗΠΑ και υποβλήθηκαν σε μαγνητική στα μέσα έως τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης των συντρόφων τους και μετά στους επτά έως οκτώ μήνες μετά τη γέννηση.

Την ομάδα ελέγχου αποτέλεσαν 17 άνδρες χωρίς παιδιά στην Ισπανία, οι οποίοι επίσης υποβλήθηκαν σε μαγνητική εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον όγκο, το πάχος και τις δομικές ιδιότητες του εγκεφάλου των ανδρών.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες δεν παρουσίασαν αλλαγές στο μεταιχμιακό σύστημα, όπως οι γυναίκες.

Παρατηρήθηκαν όμως αλλαγές στη φαιά ουσία τους, την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κατανόηση και τη συναισθηματική προσέγγιση.

Παρατηρήθηκαν επίσης μειώσεις στον όγκο του οπτικού τους συστήματος.

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να υποδηλώνουν έναν μοναδικό ρόλο του οπτικού συστήματος στο να βοηθά τους πατέρες να αναγνωρίζουν τα βρέφη τους και να ανταποκρίνονται ανάλογα, μια υπόθεση που θα επιβεβαιωθεί από μελλοντικές μελέτες», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι δομικές αλλαγές που σχετίζονται με την πατρότητα επηρεάζουν γονείς και παιδιά, είναι ένα σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο θέμα, που ανοίγει συναρπαστικούς δρόμους για μελλοντική έρευνα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cerebral Cortex.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved