ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταναστευτικό: Τηλεδιάσκεψη στην Λετονία, με την συμμετοχή του Γ. Μπασκόζου

Συζήτηση για το ζήτημα της εισροής προσφύγων -κυρίως από την Συρία- στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εκτάκτως στη Ρίγα της Λετονίας, με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής, διεξήχθη τηλεδιάσκεψη υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε και μετείχαν η Ελλάδα – Κύπρος- Μάλτα – Ιταλία.

Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Γ.Γ Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος.

Στην συζήτηση τέθηκε το θέμα της δημιουργίας δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους όρους Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε , ενώ παράλληλα θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα διεθνώς κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρόταση έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Εν συνεχεία τέθηκε το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης των δομών Υγείας στις τοποθεσίες υποδοχής των προσφύγων ( Νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου- Κρήτη) με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών περίθαλψης και την προστασία του υφιστάμενου πληθυσμού των περιοχών αυτών. Το θέμα έγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους .

Επιπρόσθετα ζητήθηκε η συνδρομή στο επίπεδο της επικοινωνίας και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού στο θέμα των προσφύγων και η αλληλεγγύη των εταίρων στη σημαντική αυτή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και οι χώρες υποδοχής προσφύγων.
Ζητήθηκε από πλευράς Ε.Ε να κατατεθούν άμεσα γραπτώς οι προτάσεις αυτές κοστολογημένες ενώ παράλληλα υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμη:

Κουρουμπλής: να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στην Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ τον Ιούνιο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved