ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Α.Ξανθός στο Καζακστάν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Στην Αστάνα του Καζακστάν βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθό, για την Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανιασμού Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με αφορμή τα 40 χρόνια από τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα το 1978, η οποία έθεσε για πρώτη φορά τον κεντρικό στόχο «Υγεία για όλους».

Ο υπουργός υποσχέθηκε καθολική υγειονομική κάλυψη, στην εποχή μετά τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Το στοίχημα σήμερα, είναι να υπερβούμε σταδιακά τους περιορισμούς της λιτότητας και να εγγυηθούμε ότι η καθολική κάλυψη δεν θα είναι ένα τυπικό αλλά ένα ουσιαστικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας μας», είπε.

Ανέφερε ακόμη, οτι «τα τελευταία 3 χρόνια υλοποιείται ένα σχέδιο πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυξήσαμε τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους του ΕΣΥ, περιορίζουμε οικονομικές επιβαρύνσεις των ασθενών και ανισότητες στη φροντίδα, επενδύουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και την πρόληψη, οργανώνουμε την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων, ενισχύουμε τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης, καθώς και τη δημόσια οδοντιατρική φροντίδα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αλλαγές στην ΠΦΥ ως κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, καθώς όπως ανέφερε «η ΠΦΥ είναι το κλειδί για μια Υγεία ανοικτή σε όλους και όχι εμπόδιο για την πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα. Η ολοκληρωμένη, συνεχής, τεκμηριωμένη και δωρεάν φροντίδα, η αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας με έμφαση στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την κοινοτική φροντίδα, η τροποποίηση των κοινωνικών προσδιοριστών της ασθένειας και οι πολιτικές Δημόσιας Υγείας, είναι η απάντηση στην ασυμμετρία αναγκών και πόρων και στο αίτημα της καθολικότητας, ισότητας και αποτελεσματικότητας στην Υγεία. Η επιστημονική και τεχνική συνεργασία μας με τον ΠΟΥ Ευρώπης, αποτελεί συνθήκη αξιοπιστίας, εγκυρότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας των αλλαγών στην ΠΦΥ».

Θέλοντας να δείξει τα αποτελέσματα των πολιτικών, ο Α.Ξανθός είπε: «έχουμε τις πρώτες ενδείξεις σημαντικής μείωσης των ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, κυρίως για λόγους οικονομικούς, οι οποίες από 4,1% στο σύνολο του πληθυσμού το 2009 έφτασαν στο 14,4% το 2016 και υποχώρησαν στο 10,9% το 2017, μετά το νόμο για τους ανασφάλιστους».

Η Διακήρυξη της Άλμα-Ατα είχε υπογραφεί στην ομώνυμη πόλη του Καζακστάν το 1978. Περιλαμβάνει τη δέσμευση των κυβερνήσεων για πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας και αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved