ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Παρέμβαση Ξανθού για την πώληση βιταμινών από γυμναστήρια

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστεί η σχετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται σε αθλητικό νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός, «η ανησυχία που έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, είναι απολύτως εύλογη και ήδη είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης η οποία προβλέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας,«για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγ.είας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και, ακριβώς γι΄αυτό, η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη».

Προηγήθηκε έντονη διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τον πρόεδρο Κυριάκο Θεοδοσιάδη να ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης. «Δίνεται η δυνατότητα στους γυμναστές ή προπονητές να διακινούν χωρίς κανένα έλεγχο ή επιστημονική τεκμηρίωση και ιατρική παρακολούθηση, συμπληρώματα. Επιπλέον η διάταξη μπορεί να αποτελέσει την βιτρίνα για την δυνατότητα διακίνησης αναβολικών που θα ονομάζονται συμπληρώματα διατροφής», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Η επίμαχη διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά, στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, οι «θεσμοί» είχαν απαιτήσει την εφαρμογή της. Ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι ισχύει ήδη κοινή υπουργική απόφαση η οποία διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν χρειάζεται αναθεώρηση.

Διαμαρτύρονται και οι φυσιοθεραπευτές

Το εν λόγω αθλητικό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στον κλάδο των φυσιοθεραπευτών, καθώς προβλέπει οτι τα γυμναστήρια μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας - κινησιοθεραπείας φυσιοθεραπείας.

Ως προϋπόθεση ορίζεται να απασχολούν φυσιοθεραπευτή που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι εγγεγραμμένος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.

Ωστόσο, ο Σύλλογος θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου με διευρυμένη σύνθεση, απαιτώντας την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακοποιοί: Όχι στην πώληση συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια και αθλητικές σχολές

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved