ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πορτρέτα σχιζοφρένειας

Ο φωτογράφος Yospie Cardoso διεγνώσθη με σχιζοφρένεια σε ηλικία μόλις 7 ετών. Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, νοσηλευόταν κατά καιρούς σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές.

Ανέκαθεν θυμάται τον εαυτό του να ασχολείται με την φωτογραφία, πριν από δύο χρόνια όμως αποφάσισε να σταθεί ο ίδιος μπροστά στο φακό, ώστε να καταλάβουν περισσότεροι άνθρωποι πώς είναι η ζωή του.

«Είναι μια ευκαιρία να δείξω στον κόσμο τις εμπειρίες μου», δηλώνει ο ίδιος. «Όταν λες σε κάποιον ότι έχεις σχιζοφρένεια, σκέφτονται αμέσως πως είσαι τρελός. Θέλω ο κόσμος να καταλάβει και να σταματήσει να κοιτάζει το στίγμα.»

Ο Cardoso έχει τρία παιδιά, ηλικίας 12, 7 και 5 ετών, και δηλώνει πως η γενετική προδιάθεση που έχουν απέναντι στα ψυχικά νοσήματα αποτέλεσε την έμπνευση για το φωτογραφικό του πρότζεκτ.

«Ένας μεγάλος φόβος μου είναι ότι τα θέματα που αντιμετωπίζω θα περάσουν και στα παιδιά μου, οπότε το ξεκίνησα για να τους δείξω ότι δεν είναι μόνα σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Ήθελα να τους δείξω ό,τι βλέπει και ο πατέρας τους.»

«Συναισθήματα»

«Παράνοια»

«Το στίγμα της σχιζοφρένειας»

«Αυτοκτονικές σκέψεις»

«Θυμός/Οργή»

«Άγχος»

«Ντροπή»

«Μιλώντας με τον εαυτό μου»

«Μοναξιά και απομόνωση»

«Ψευδαισθήσεις»

«Παραισθήσεις»

«Οράματα»

Δείτε κι αυτό:

Το άγχος και η κατάθλιψη μέσα από ένα συγκλονιστικό κόμικ
Κρίση πανικού live – Ένα βίντεο που συγκλονίζει
Τι νιώθει ένα άτομο με άγχος (φωτογραφίες)
Τι αισθάνεται ένα άτομο με μανιοκατάθλιψη (γράφημα)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved