ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Διπολική διαταραχή: Πόσα χρόνια μπορεί να καθυστερήσει η διάγνωση και γιατί

Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

Υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία.

Η αιτία που προκαλεί την διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη, στην ανάπτυξή της φαίνεται όμως να συμβάλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Από την περίοδο που θα εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης της διπολικής διαταραχής μπορεί να μεσολαβήσει διάστημα έως και έξι χρόνων.

Αυτό υποστηρίζει ανασκόπηση 27 παλαιότερων ερευνών, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 9.400 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους είχαν επί χρόνια έντονα συμπτώματα πριν γίνει η επίσημη διάγνωση.

Η δυσκολία της διάγνωσης σε αρχικό στάδιο της ασθένειας έγκειται και στο γεγονός ότι πολλοί γιατροί δεν μπορούν εύκολα να διαχωρίσουν το καταθλιπτικό στάδιο της διπολικής διαταραχής από τις άλλες μορφές κατάθλιψης.

Η δυσκολία είναι μεγαλύτερη για τους νεώτερους σε ηλικία ασθενείς λόγω της σύγχυσης των συμπτωμάτων με τυπική εφηβική συμπεριφορά.

Η πρόταση των ειδικών είναι πως ο γιατρός πρέπει να εξετάσει προσεκτικά το ιστορικό του ασθενούς, ειδικά τις απότομες αλλαγές στην διάθεση που προκαλούνται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, αλλά και τους ασθενείς που έχουν μέλη της οικογένειας που έπασχαν ή πάσχουν από την διαταραχή.

Όσο πιο έγκαιρα θα διαγνωστεί η διπολική διαταραχή, τόσο περισσότερο θα περιοριστούν τα επεισόδια μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση πανικού: Άσκηση αναπνοής για να την αντιμετωπίσετε (βίντεο)

Ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή στην αυτοκτονία

Επιλόχειος κατάθλιψη: Οι τρεις ερωτήσεις που την ανιχνεύουν

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved