ΥΓΕΙΑ

Η έλλειψη βιταμίνης D επιδεινώνει τις επιπτώσεις μιας καρδιακής ανακοπής

Οι ασθενείς που έχουν ανανήψει μετά από ξαφνική καρδιακή ανακοπή μπορεί μετέπειτα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κακής λειτουργίας του εγκεφάλου ή ακόμα και θανάτου, αν έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που παρουσιάστηκε επισήμως στο ετήσιο συνέδριο της Acute Cardiovascular Care Association -η οποία είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας- στη Γενεύη της Ελβετίας.

Δεδομένου ότι σώμα μας παίρνει βιταμίνη D κυρίως από την έκθεσή του στον ήλιο, η κύρια αιτία της έλλειψης της βιταμίνης D είναι ακριβώς αυτή: η έλλειψη έκθεσης στον ήλιο. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή, ή προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά.

Η τελευταία αυτή έρευνα, έδειξε ότι η βιταμίνη D συνδέεται και με νευρολογικά συμπτώματα ειδικά μετά από κάποιο επεισόδιο καρδιακής ανακοπής.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 53 ασθενών στο νοσοκομείο Severance Cardiovascular Hospital στην Σεούλ της Κορέας. Επρόκειτο για ασθενείς, οι οποίοι μόλις είχαν ανανήψει μετά από καρδιακή ανακοπή.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξειδικευμένες μετρήσεις τόσο αμέσως μετά το καρδιακό επεισόδιο του κάθε ασθενή, όσο και 6 μήνες αργότερα.

Διαπίστωσαν ότι το 65% των ασθενών που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν και άσχημα αποτελέσματα στη νευρολογική εξέταση που έγινε μετά από την πάροδο 6 μηνών σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό (23%) εκείνων που δεν είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

Επίσης, 6 μήνες μετά από την καρδιακή ανακοπή, το 29% των ασθενών με έλλειψη βιταμίνης D πέθανε, αλλά όλοι οι ασθενείς που δεν είχαν πρόβλημα ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης ήταν ζωντανοί.

Υπολόγισαν, δε, ότι η έλλειψη βιταμίνης D αύξησε την πιθανότητα κακής λειτουργίας του εγκεφάλου μετά από καρδιακή ανακοπή κατά 7 φορές!

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Αναλυτικά ο τρόπος που επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό

Επιστήμονες δημιούργησαν βλαστοκύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο

Επανάσταση στην καταπολέμηση της ασθένειας Huntigton με μετατροπή κυττάρων

Αλτσχάιμερ: Συχνόχρηστο υλικό συμβάλλει στην εκδήλωση της νόσου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved