ΥΓΕΙΑ

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες βλάπτουν την όραση (εικόνες)

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια ιδιαίτερα κοινή πάθηση των ματιών και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης στα άτομα 50 ετών και άνω.

Χαρακτηρίζεται από τις βλάβες στην ωχρά κηλίδα, μια περιοχή στο πίσω μέρος του ματιού, στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κεντρικά στο οπτικό μας πεδίο.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τον ρόλο της υγιεινής διατροφής στην προστασία της όρασης και την πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης. Αντιθέτως, η δυτικού τύπου διατροφή, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, η αύξηση της κατανάλωσης τροφών που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας και η απομάκρυνση από τροφές που προκαλούν οξειδωτικές βλάβες, είναι στρατηγικές που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Δείτε ποιες τροφές ωφελούν και ποιες βλάπτουν την όρασή σας:

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved