ΥΓΕΙΑ

Σπαστική εντεροκολίτιδα: Τα συμπτώματα και τι να αποφεύγετε

Η σπαστική εντεροκολίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο (κόλον).

Η αιτία της πάθησης παραμένει άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των μη φυσιολογικών συσπάσεων του παχέος εντέρου, της υπερευαισθησίας στον πόνο και των διαταραχών στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Υπολογίζεται ότι επηρεάζει 1 στα 8 άτομα, ενώ είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και συνήθως ξεκινά στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Στις ηλικίες 5-64 το ποσοστό των πασχόντων φτάνει στο 18-20%.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πάθησης καθώς και η βαρύτητά τους μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τα πιο κοινά από αυτά είναι:

• Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία
• Φούσκωμα
• Αέρια
• Διάρροια
• Δυσκοιλιότητα
• Βλέννα στα κόπρανα
• Αίσθημα ατελών κενώσεων

Τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από ορισμένες τροφές, στρες, ορμονικές αλλαγές ή άλλους παράγοντες.

Μπορεί επίσης να επικαλύπτονται με αυτά άλλων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή η κοιλιοκάκη.

Αλλαγές στη διατροφή

Για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου «ενοχοποιούνται» διαφορετικές τροφές για κάθε άτομο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες φαίνεται ότι επηρεάζουν την πλειονότητα των πασχόντων.

Αυτές είναι:

  • τα λιπαρά τρόφιμα
  • η καφεΐνη
  • το αλκοόλ
  • τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
  • το γάλα
  • τα μπαχαρικά

Εάν κάποιο ή όλα αυτά τα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου, θα πρέπει να αποφεύγονται ή και να εξαλειφθούν από το διαιτολόγιο του πάσχοντος.

Επειδή όμως οι φυτικές ίνες, παρά την πυροδότηση του συνδρόμου, δεν θα πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο κανενός, καλό θα είναι να μην εξαλειφθούν αλλά ο πάσχων να πίνει περισσότερο νερό. Ο γιατρός ή ένας ειδικός διατροφολόγος μπορούν να συστήσουν και κάποια συμπληρώματα (λιναρόσπορο, προβιοτικά, πρεβιοτικά).

Επίσης θα πρέπει να αποφεύγονται οι λεγόμενοι υδατάνθρακες βραχείας αλύσου (FODMAP) όπως η λακτόζη (περιέχεται στο γάλα, τα γαλακτοκομικά και το παγωτό) και η φρουκτόζη.

Πηγή: WebMD

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved