ΥΓΕΙΑ

Η διατροφή που προστατεύει από ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn

 Μια υγιεινή διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν υγιεινά φυτικά τρόφιμα, είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο του Crohn και 8% χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ελκώδη κολίτιδα.

Από την άλλη πλευρά, μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά και φυτικά έλαια, συσχετίστηκε με 15% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Crohn.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα μπορεί να προστατεύει από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της να παίζουν βασικό ρόλο», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Zhe Shen από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 143.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στο UK Biobank, ένα μεγάλης κλίμακας ερευνητικό πρόγραμμα για την υγεία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 14,5 ετών, πάνω από 1.000 άνθρωποι ανέπτυξαν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων με βάση την πρόσληψη υγιεινών τροφών φυτικής προέλευσης, ανθυγιεινών φυτικών τροφών και ζωικών προϊόντων.

Η ανάλυση έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνέβαλε στο χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι εξετάσεις αίματος των συμμετεχόντων δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φυτικών τροφών ενδέχεται να εξηγούν αυτή την προστατευτική επίδραση, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ευεργετική σχέση μεταξύ υγιεινών φυτικών διατροφών και μειωμένου κινδύνου ελκώδους κολίτιδας και νόσου του Crohn. Παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη διατροφικών οδηγιών με στόχο την πρόληψη των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved