Γυναίκες με διαβήτη: Τι πρέπει να γνωρίζουν εν όψει πιθανής εγκυμοσύνης
Οι γιατροί πρέπει να ρωτούν τις γυναίκες με διαβήτη σε κάθε επίσκεψη για την πρόθεσή τους να αποκτήσουν παιδί, ώστε να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν την κατάλληλη φροντίδα πριν από τη σύλληψη, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή αποβολών και γενετικών ανωμαλιών σε γυναίκες που έχουν διαβήτη πριν από την εγκυμοσύνη.
«Αναπτύξαμε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές καθώς τα ποσοστά διαβήτη αυξάνονται μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και πολύ λίγες γυναίκες με διαβήτη λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα πριν από τη σύλληψη», δήλωσε η κύρια συγγραφέας, Δρ. Jennifer Wyckoff, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Εκτός από τον προγραμματισμό πριν από τη σύλληψη, οι κατευθυντήριες γραμμές εξετάζουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία του διαβήτη, το χρονοδιάγραμμα του τοκετού, τα φάρμακα και τη διατροφή», είπε.
Οι κοινές κατευθυντήριες γραμμές εκδόθηκαν από την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Ενδοκρινολογική Εταιρεία και δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
- Όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με διαβήτη να ερωτώνται για την πρόθεσή τους να συλλάβουν. Το ερώτημα πρέπει να τίθεται σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό, είτε σχετίζεται με την αναπαραγωγική τους υγεία, τον διαβήτη είτε με την κανονική τους φροντίδα.
- Προγραμματισμός του τοκετού πριν από την 39η εβδομάδα για τις έγκυες γυναίκες με διαβήτη, καθώς οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη συνέχιση της κύησης ενδέχεται να υπερτερούν εκείνων του πρόωρου τοκετού.
- Διακοπή της χρήσης φαρμάκων GLP-1 για απώλεια βάρους πριν από την εγκυμοσύνη.
- Αποφυγή της χρήσης μετφορμίνης σε έγκυες γυναίκες που ήδη λαμβάνουν ινσουλίνη.
- Χρήση υβριδικών αντλιών ινσουλίνης κλειστού βρόχου με συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης για έγκυες γυναίκες με διαβήτη τύπου 1.
- Συμμετοχή σε προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού και χρήση αντισυλληπτικών έως ότου μια γυναίκα με διαβήτη είναι έτοιμη να μείνει έγκυος.
Οι ερευνητές διαμόρφωσαν αυτές τις συστάσεις με βάση στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, όπως ανέφερε η ερευνήτρια Δρ. Annunziata Lapolla, ειδικός στο διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία.
«Δεδομένης της αύξησης του διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία σε όλο τον κόσμο και των γυναικών με αυτή την παθολογία που μένουν έγκυες, αυτές οι συστάσεις έχουν επίσης αντιμετωπίσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή και τη θεραπευτική προσέγγιση σε τέτοιες γυναίκες», πρόσθεσε η Lapolla.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.