Ρίχνει πίεση, ζάχαρο, τριγλυκερίδια & οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν τη νέα υπερτροφή
Ερευνητές στο Κολέγιο Γεωργίας, Υγείας και Φυσικών Πόρων (CAHNR) του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ ολοκλήρωσαν ανασκόπηση μελετών που αναδεικνύει τα οφέλη του kimchi, του παραδοσιακού κορεάτικου πιάτου που κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα παγκοσμίως.
Το kimchi παρασκευάζεται από ζυμωμένο λάχανο και ραπανάκι και καρυκεύματα όπως αλάτι, καυτερή πιπεριά, σκόρδο και τζίντζερ.
Αν και μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν άγνωστο στις δυτικές χώρες, πλέον μπορεί κανείς να το προμηθευτεί εύκολα.
Τι έδειξε η μελέτη
Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε εννέα κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2011 και 2023 με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση kimchi συνδέεται με:
- μείωση του σακχάρου νηστείας κατά 1,93 mg/dL,
- μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 28,88 mg/dL,
- μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3,48 mmHg και της διαστολικής κατά 2,68 mmHg.
«Σε κλινικό πλαίσιο, ακόμη και μια μείωση 5 mmHg στη συστολική πίεση θεωρείται σημαντική. Το ότι βλέπουμε παρόμοια αποτελέσματα μόνο από μια διατροφική παρέμβαση -και όχι φάρμακα- είναι πολύ ενθαρρυντικό», τόνισε η Δρ. Ock Chun, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών.
Το παράδοξο του αλατιού
Παρά το γεγονός ότι το kimchi είναι πλούσιο σε νάτριο -συνήθως παράγοντας κινδύνου για υπέρταση- φάνηκε να έχει αντιυπερταστική δράση.
Αυτό, πιθανώς οφείλεται στα ευεργετικά βακτήρια της ζύμωσης, τα οποία εξισορροπούν τις αρνητικές επιδράσεις του αλατιού.
Περιορισμοί και προοπτικές
Όλες οι μελέτες έγιναν στην Κορέα, με ασιατικούς πληθυσμούς. Γι’ αυτό, τα ευρήματα ίσως να μην ισχύουν στον ίδιο βαθμό σε άλλες χώρες όπου επικρατούν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για μελέτες παρέμβασης στις ΗΠΑ, ώστε να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευτούν σε πιο ετερογενείς πληθυσμούς.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews.