ΥΓΕΙΑ

Θερμοκρασία φαγητού: Πώς επηρεάζει το πεπτικό και την ψυχική υγεία

Η θερμοκρασία των ποτών και των τροφών που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική και πεπτική μας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 400 ενήλικες στις ΗΠΑ (λευκούς και Ασιάτες) και διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία των τροφίμων και των ποτών, παράγοντας που έχει αναγνωριστεί εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική, σχετίζεται με άγχος, αϋπνία και δυσφορία στο πεπτικό σύστημα.

Τι έδειξε η έρευνα

Στους Ασιάτες συμμετέχοντες στη μελέτη, η αυξημένη κατανάλωση παγωμένων ποτών το καλοκαίρι συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα άγχους, περισσότερες διαταραχές ύπνου και αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά.

Αντίθετα, οι λευκοί συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα ζεστά ροφήματα τον χειμώνα ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερα συμπτώματα στο πεπτικό.

Είναι η πρώτη μελέτη στις ΗΠΑ που συνδέει άμεσα την κατανάλωση κρύων ή ζεστών τροφών με διαφορετικές πτυχές της υγείας.

Άλλα ευρήματα

Οι επιδράσεις ήταν πιο έντονες σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν «κρύα χέρια», σύμπτωμα που σχετίζεται με μειωμένη κυκλοφορία.

Ανάλυση υποομάδων έδειξε ότι οι Κινέζοι συμμετέχοντες, που κατανάλωναν λιγότερα παγωμένα τρόφιμα και ποτά, εμφάνισαν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις, ενώ οι Ινδοί παρουσίασαν ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης κρύων φαγητών και ποτών και αρνητικών επιδράσεων στην υγεία.

Παρά το γεγονός ότι στη δυτική διατροφή σπάνια λαμβάνεται υπόψη η θερμοκρασία των τροφίμων, τα ευρήματα συμφωνούν με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική και την αγιουρβεδική πρακτική, οι οποίες συνιστούν την αποφυγή κρύων φαγητών και ποτών.

Συμπέρασμα των ερευνητών

«Η έρευνα προσφέρει μια εικόνα του πώς η κατανάλωση ζεστών και κρύων τροφών μπορεί να σχετίζεται με την υγεία», δήλωσε η Δρ. Tianying Wu, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

«Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή πιο στοχευμένων προοπτικών και παρεμβατικών μελετών, καθώς οι επιδράσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον οργανισμό – για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή άτομα με κακή κυκλοφορία μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην έκθεση σε κρύα τρόφιμα και ποτά», σημείωσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved