Αναψυκτικά με ή χωρίς ζάχαρη; Ποια αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο δημιουργίας λίπους στο συκώτι
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αναψυκτικών έχει επιπτώσεις στην υγεία. Παίζει ρόλο αν έχουν ζάχαρη ή όχι;
Σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της United European Gastroenterology, τα αναψυκτικά, είτε περιέχουν ζάχαρη είτε τεχνητά γλυκαντικά, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αναψυκτικά διαίτης, τα οποία περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, ενδέχεται να είναι ακόμη πιο επιβαρυντικά για την υγεία του ήπατος από τα κλασικά αναψυκτικά με ζάχαρη.
Αντίθετα, η αντικατάστασή τους με νερό φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Μια «παρεξηγημένη» απειλή για την υγεία του ήπατος
«Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά βρίσκονται στο στόχαστρο εδώ και χρόνια, ενώ τα διαίτης θεωρούνται συνήθως πιο υγιεινή επιλογή», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Lihe Liu, υποψήφια διδάκτωρ γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Soochow στην Κίνα.
«Τα ευρήματά μας αμφισβητούν αυτή την άποψη και δείχνουν ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον ρόλο αυτών των ποτών στη διατροφή και την υγεία του ήπατος»
Η λιπώδης νόσος του ήπατος εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει με τον καιρό σε σοβαρή ηπατική βλάβη.
Πρόκειται για τη συχνότερη χρόνια ηπατική νόσο παγκοσμίως, επηρεάζοντας πάνω από το 30% του πληθυσμού.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 124.000 συμμετέχοντες στη UK Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι ανέφεραν την ημερήσια κατανάλωση ποτών μέσω διατροφικών ερωτηματολογίων.
Κατά τη διάρκεια 10ετούς παρακολούθησης, σχεδόν 1.200 άτομα εμφάνισαν λιπώδη νόσο του ήπατος και 108 πέθαναν λόγω ηπατικής νόσου.
Κύρια ευρήματα
Η κατανάλωση περίπου 270 ml (1 κουτάκι) αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά καθημερινά, σχετίστηκε με 60% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους ήπατος.
Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, συνδέθηκε με 50% υψηλότερο κίνδυνο.
Η αντικατάσταση αναψυκτικών με νερό μείωσε τον κίνδυνο κατά 15% (για τα διαίτης) και κατά 13% (για τα ζαχαρούχα).
Γιατί βλάπτουν το ήπαρ;
Σύμφωνα με τη Liu, η υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει:
- Απότομες αυξήσεις σακχάρου στο αίμα
- Αύξηση βάρους
- Αύξηση του ουρικού οξέος
Τα παραπάνω αποτελούν παράγοντες που ευνοούν τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
Από την άλλη, τα τεχνητά γλυκαντικά ενδέχεται να επηρεάζουν το ήπαρ με διαφορετικούς μηχανισμούς, όπως:
- Αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου
- Αύξηση της επιθυμίας για γλυκά
- Διέγερση της έκκρισης ινσουλίνης
Το νερό ως «ασπίδα» για το ήπαρ
«Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να περιορίσουμε τόσο τα ζαχαρούχα όσο και τα light αναψυκτικά», τονίζει η Liu.
«Το νερό παραμένει η καλύτερη λύση: δεν επιβαρύνει τον μεταβολισμό, προλαμβάνει τη συσσώρευση λίπους και ενυδατώνει τον οργανισμό».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μακροχρόνιες κλινικές μελέτες για να κατανοήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους μηχανισμούς με τους οποίους τα αναψυκτικά οδηγούν σε συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
Πηγή: UEG