ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Το είδος γυμναστικής με την ισχυρότερη αντιγηραντική δράση

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τα τεράστια οφέλη της γυμναστικής για την υγεία και την ευεξία μας.

Το είδος γυμναστικής με την ισχυρότερη αντιγηραντική δράση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα ηλικίας 60 με 70 ετών που παραμένουν σε φόρμα χάρη στο jogging η διαδικασία της γήρανσης προχωρά με σημαντικά πιο αργό ρυθμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας σε μια ομάδα αντρών και γυναικών. Οι μισοί από αυτούς έκαναν συχνά jogging και οι άλλοι μισοί περπατούσαν για μισή ώρα τουλάχιστον τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν επιλέξει το τρέξιμο ως μορφή άσκησης δαπανούν τα ίδια ποσά ενέργειας με έναν νέο 20 ετών όταν περπατούν. Όσοι ηλικιωμένοι έκαναν συχνούς περιπάτους φάνηκε να καταναλώνουν τα ίδια ποσά ενέργειας με έναν μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικα που δε γυμνάζεται συχνά.

Μια πιθανή εξήγηση πίσω από το φαινόμενο είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα μιτοχόνδρια –τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του οργανισμού μας– τα οποία απελευθερώνουν ένα είδος ενέργειας που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Η ATP τροφοδοτεί τις ίνες των μυών ώστε να μπορούμε να κινούμαστε, να σηκώνουμε αντικείμενα και να τρέχουμε.

Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά διαθέτουν περισσότερα μιτοχόνδρια στα κύτταρά τους κι έτσι οι μύες του σώματος τροφοδοτούνται με μεγαλύτερα ποσά ενέργειας.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο μας κρατά νέους, τουλάχιστον από πλευράς απόδοσης ενέργειας. Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει επίσης ότι ακόμη και η ήπιας μορφής άσκηση έχει προστατευτική δράση για την υγεία μας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη αλλά και κατάθλιψης.