ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Δια βίου άσκηση & υγεινή διατροφή: Το απόλυτο μυστικό μακροζωίας

Η σημασία της άσκησης και της διατροφής στην υγεία είναι πλέον αποδεδειγμένη και κατά καιρούς, σειρά επιστημονικών ερευνών έχει ασχοληθεί με τη μελέτη της φυσικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού.

Δια βίου άσκηση & υγεινή διατροφή: Το απόλυτο μυστικό μακροζωίας

Αυτά επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Γεροδήμος, στο πλαίσιο των δράσεων «healthykids» οι οποίες ξεκίνησαν το 2007 από επιστήμονες διαφόρων γνωστικών περιοχών, με υπεύθυνο τον δρα Βασίλειο Γεροδήμο, και στοχεύει μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης στην υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών άσκησης και διατροφής από τον ελληνικό πληθυσμό.

Η επιστημονική ομάδα μέσω της ιστοσελίδας www.healthykids.gr, του emagazine, ημερίδων άσκησης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων αγωγής υγείας και ομιλιών σε σχολεία και άλλους φορείς προάγει τη δια βίου άσκηση και την υγιεινή διατροφή.

Στο πλαίσιο της σημασίας της καλής διατροφής στην υγεία πραγματοποιήθηκε και στις αρχές του 1950 μια μεγάλη έρευνα, η οποία διήρκησε περίπου 30 έτη και ως στόχο είχε τη μελέτη των διατροφικών συνηθειών ανθρώπων οι οποίοι διέμεναν σε διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, ανέδειξαν τους κατοίκους της Κρήτης ως τους μακροβιότερους, με το ποσοστό θνησιμότητας τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο να είναι συγκριτικά μικρότερο από τους ανθρώπους των υπολοίπων χωρών.

Μυστικό «μακροζωίας» των κρητικών αλλά και των υπόλοιπων μεσογειακών λαών υπήρξε η απλή και λιτή διατροφή τους, σε συνδυασμό με το φυσικό τρόπο ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο).

Tα συμπεράσματα αυτής της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν από επιστήμονες του πανεπιστήμιου του Harvard ώστε να διαμορφωθούν διατροφικές οδηγίες με βάση τις αρχές της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, με τη μορφή μιας πυραμίδας, την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την κ. Αναστασία Μελισσοπούλου, διατροφολόγο - διαιτολόγο υπεύθυνη για θέματα διατροφής στην ομάδα «healthykids», χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση φυτικών προϊόντων όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα δημητριακά (ολικής αλέσεως), τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τη χρήση του ελαιολάδου, ενώ περιλαμβάνει την κατανάλωση ψαριών, πουλερικών και οσπρίων σε εβδομαδιαία βάση, προτείνοντας τον περιορισμό της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος.