ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ελιξήριο νεότητας η γυμναστική

Η συστηματική γυμναστική μπορεί να φρενάρει το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού και να προσθέσει χρόνια στη ζωή.

Ελιξήριο νεότητας η γυμναστική

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάαρλαντ, στη Γερμανία, οι οποίοι ζήτησαν από ομάδα 69 εθελοντών, ηλικίας 30 έως 60 ετών, να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής και προπονήσεως με βάρη.

Κανένας από τους εθελοντές δεν ήταν καπνιστής ούτε έπασχε από προβλήματα υγείας, ενώ όλοι τους διήγαγαν καθιστική ζωή πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη.

Έξι μήνες αργότερα, στα κύτταρά τους είχαν ενεργοποιηθεί ορισμένοι βιολογικοί μηχανισμοί που υποδηλώνουν ότι είχε επιβραδυνθεί ο ρυθμός της γήρανσης του οργανισμού τους.

Οι μηχανισμοί αυτοί ήταν η αύξηση της δραστηριότητας ενός ενζύμου που λέγεται τελομεράση και μείωση του δείκτη p16 (και τα δύο αποτελούν δείκτες της κυτταρικής γήρανσης).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά μπορεί να καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης», σχολίασε ο δρ Σαντζέι Σάρμα, καθηγητής Κληρονομούμενων Καρδιακών Νόσων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο StGeorge, του Λονδίνου.

«Μπορεί να μην κατορθώσει να μείνει νέος για πάντα, αλλά θα αργήσει να γεράσει, θα φαίνεται νεότερος στα 70 του και μπορεί κάλλιστα να περάσει τα 90 έτη ζωής».

Με άλλα λόγια, «μπορεί να κερδίσει τρία έως επτά πρόσθετα χρόνια ζωής», πρόσθεσε.

Ο δρ Σάρμα είπε επίσης πως ο μέσος 50άρης και 60άρης μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, αν φροντίσει να περπατάει με γρήγορο βήμα ή να κάνει ελαφρύ τζόγγινγκ επί 20 έως 25 λεπτά την ημέρα.

Ωστόσο έσπευσε να προειδοποιήσει πως πριν την έναρξη της άσκησης, είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Σάαρλαντ παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2015), το οποίο διεξάγεται στο Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης:
Αδυνάτισμα: Ανώφελη η γυμναστική χωρίς δίαιτα
Από ποιες μορφές καρκίνου σας προστατεύει η γυμναστική