ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Μειώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης - Ελπίδες για μικρότερο clawback;

Αλλάζει σταδιακά το τοπίο στη φαρμακευτική δαπάνη αναφορικά με την υπέρβασή της, αφού το μέτρο του πλαφόν που ετέθη από τον περασμένο Αύγουστο, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η δαπάνη, δημιουργώντας καλύτερα δεδομένα για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, όπως όλα δείχνουν, είναι σε λίγο καιρό οι επιχειρήσεις να πληρώνουν λιγότερο clawback.

Μειώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης - Ελπίδες για μικρότερο clawback;

Συγκεκριμένα, από 30 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η δαπάνη έπεσε στα 6 εκατ. ευρώ.

Αυτό τόνισε ο κ. Μπάμπης Καρθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, το περασμένο Σάββατο, ο οποίος παραβρέθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διαχείριση Κρίσεων στον τομέα της υγείας» και προήδρευσε στο στρογγυλό τραπέζι «Το ελληνικό φαρμακείο: Η συμβολή του στην Δημόσια Υγεία - παρόν και μέλλον».

Το μέτρο του πλαφόν, αλλά και σταδιακά τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που αρχίζουν να εφαρμόζονται, τόνισε ο κ. Καραθάνος, δημιουργούν νέα ελπιδοφόρα δεδομένα για τις φαρμακοβιομηχανίες αλλά και για το σύστημα γεινικότερα. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν, επεσήμανε λίγο αργότερα ο κ. Καραθάνος στο onMed, οι φαρμακοβιομηχανίες, να πληρώσουν λιγότερα χρήματα για το clawback, για το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, ένα σοβαρό χαράτσι το οποίο οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έχουν χαρακτηρίσει δραματικό, τιμωρητικό και αντιαναπτυξιακό.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο ΣΦΕΕ, ότι για clawback και rebate οι φαρμακοβιομηχανίες, θα πληρώσουν στο τέλος ττου 2014 το ποσό των 585 εκατ. ευρώ. Ας μην ψάχνει επομένως μετά η κυβέρνηση γιατί δε γίνονται επενδύσεις, όταν ένας κλάδος τόσο υγιής και σημαντικό οχυρό κατά της ύφεσης (την οποία κρίση απορρόφησε με μικρούς σχετικά κραδασμούς) όπως είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, έχει κλονιστεί. Παρ' όλα αυτά, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν απέλυσαν εργαζόμενους και συνέχισαν όσο μπόρεσαν τον επιχειρηματικό τους σχεδιασμό.

Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στο onMed στις 17 Οκτωβρίου, επεσήμανε με έμφαση ότι προσωπικά αντιπαθεί το clawback, και πως πρέπει να το πολεμήσουμε. Πρόσθεσε ακόμη ότι, εφόσον εφαρμοσθούν και ακολουθηθούν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και συνταγογράφησης, τότε το clawback θα είναι άνευ αντικειμένου.

Αλλά για να φύγουμε από το clawback που στην πραγματικότητα είναι μηχανισμός βίαιης προσαρμογής, αναφέρει ο κ. Βορίδης, πρέπει πρώτα να έχουν μπει στη θέση τους όλα τα διαρθρωτικά μέτρα, να έχουν λειτουργήσει και αφού έχουν λειτουργήσει, να συζητήσουμε στη συνέχεια, για την άρση αυτού του μηχανισμού».

Ας ελπίσουμε όλα αυτά να αποδειχθούν αλήθειες και αφού ισορροπήσει τελικά η φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με το μνημονιακό στόχο, η κυβέρνηση να μην επινοήσει κάποιον άλλο μηχανισμό για να αφαιμάξει για ακόμη μία φορά τις φαρμακοβιομηχανίες.

Διαβάστε ακόμη:

Βορίδης στο onMed: «Πρέπει να πολεμήσουμε το clawback»

Η Ελλάδα διώχνει τις επενδύσεις και στην Υγεία

Πρόσκαιρα και μόνο τα οφέλη στο κράτος από τα εισαγόμενα γενόσημα: Όταν ανησυχούν και οι γιατροί