ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Εμμηνόπαυση: Πώς μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της

Η εμμηνόπαυση είναι η διακοπή της εμμήνου ρύσεως λόγω της μείωσης της ωοθυλακικής δραστηριότητας των ωοθηκών στις γυναίκες, συχνά από την ηλικία των 45 και μετά.

Εμμηνόπαυση: Πώς μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει σχεδόν όλες τις γυναίκες, προκαλώντας σημαντικά συμπτώματα που μπορεί να αλλοιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Σύμφωνα με μελέτες, ένα δισεκατομμύριο γυναίκες θα βιώσουν την εμμηνόπαυση μέχρι το 2025.

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη αποκάλυψε ότι τα αγγειοκινητικά συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι καρδιακοί παλμοί, και δεν αντιμετωπίζονται, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εργασιακή παραγωγικότητα. Σύμφωνα ωστόσο με μελέτη του Υπουργείου Εργασίας και Συνταξιοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου, 600.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό, θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά κάποια δισεκατομμύρια το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

Αν και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, χορηγείται σπάνια.

Η ευαισθητοποίηση και η θετική προοπτική μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τη συνολική ποιότητα ζωής των γυναικών.

Σύμφωνα ωστόσο, με έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το 58% των γυναικών δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, υποδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της διαχείρισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και των ομαδικών επισκέψεων.

Η νέα μελέτη εξετάζει τις ανάγκες ενημέρωσης και τα κίνητρα των γυναικών σχετικά με την εμμηνόπαυση, καθώς και το ενδιαφέρον τους για υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και υποστήριξη που βασίζεται σε ομάδες.

Οι συμμετέχουσες στη διαδικτυακή έρευνα ήταν Βρετανίδες ηλικίας 35 έως 70 ετών. Απάντησαν σε 28 ερωτήσεις, ενώ αξιολογήθηκαν δημογραφικές πληροφορίες όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα, η εκπαίδευση, η οικογενειακή και η επαγγελματική κατάσταση.

Μόνο οι συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν πρόσβαση στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής έρευνας στη βάση δεδομένων του Imperial College του Λονδίνου.

Η έρευνα είχε στόχο να κατανοήσει τις αντιλήψεις των γυναικών για την εμμηνόπαυση και το άνοιγμά τους στην ομαδική συμβουλευτική.

Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε προεμμηνοπαυσιακές, περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές σύμφωνα με το σύστημα STRAW+10 (Stages of the Reproductive Aging Workshop).

Η μελέτη χρησιμοποίησε αυτό το κριτήριο για να ομαδοποιήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Οι 953 ερωτηθείσες μεταξύ 35 και 70 ετών κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα των ομαδικών διαβουλεύσεων στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 76% των συμμετεχουσών στη μελέτη, συμμετείχε και σε τέτοιες διαβουλεύσεις, εκφράζοντας ενδιαφέρον για την ανακάλυψη των εμπειριών άλλων γυναικών.

Οι οκτώ στις δέκα γυναίκες ανάφεραν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, κάτι που είναι σύμφωνο με προηγούμενες μελέτες.

Ο μέσος αριθμός συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης που αναφέρθηκαν ήταν 10,7. Το 61% των γυναικών αναζήτησαν ιατρικές συμβουλές για την εμμηνόπαυση από κάποιο επαγγελματία υγείας, με κύριο έναυσμα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στο 32% των ερωτηθέντων συνταγογραφήθηκε διαδερμική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, στο 29% από του στόματος θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, στο 19% αντικαταθλιπτικά, στο 18% τοπικά οιστρογόνα και στο 6% τεστοστερόνη.

Το 77% των ερωτηθεισών εξέφρασαν την προθυμία να συμμετάσχουν σε ομαδική διαβούλευση για την εμμηνόπαυση και ένιωσαν ασφαλείς να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους. Οι συμμετέχουσες σε αυτές τις διαδικασίες, ήταν 2,84 φορές πιο ενθουσιώδεις στις ομαδικές διαβουλεύσεις, επιδιώκοντας να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων.

Μόνο στο 6% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών με μειωμένη λίμπιντο συνταγογραφήθηκε τεστοστερόνη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η κοινωνία πρέπει να αλλάξει το αφήγημα σχετικά με την εμμηνόπαυση και τις σχετικές αρνητικές εμπειρίες και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αγκαλιάσουν νέες ιδέες για την εμμηνόπαυση και να συμμετέχουν ενεργά στην παροχή υποστήριξης, εάν θέλουν να πείσουν τις γυναίκες ότι τα συμπτώματά τους είναι πραγματικά και η θεραπεία απαραίτητη.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας 35 έως 70 ετών είναι περισσότερο διατεθειμένες να συμμετέχουν σε ομαδικές διαβουλεύσεις για την εμμηνόπαυση, ειδικά οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών πιστεύει ότι διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και τις γνώσεις για τη διαχείριση της εμμηνόπαυσης.

Για να αυξηθεί η γνώση και η εμπιστοσύνη του γενικού πληθυσμού, απαιτούνται πρόσθετες έρευνες και προγράμματα για την εμμηνόπαυση.

Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ομαδικές διαβουλεύσεις για να ενισχυθεί η εμβέλεια και η παγκόσμια ζήτηση για φροντίδα.

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και τις οικονομικές επιπτώσεις των ομαδικών διαβουλεύσεων για την εμμηνόπαυση, τον αριθμό των συμμετεχόντων και τη δομή και τις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις σε σχέση με τις προσωπικές διαβουλεύσεις για την αύξηση της διαθεσιμότητας και τη μείωση του κόστους.

Πηγή: BMC Women's Health