ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η αντιγηραντική επίδραση της γιόγκα στις γυναίκες

Είναι γνωστά τα οφέλη της γιόγκα τόσο για το σώμα, όσο και για το μυαλό.

Η αντιγηραντική επίδραση της γιόγκα στις γυναίκες

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, μια ήπια μορφή γιόγκα, η Kundalini, μπορεί να αποτελέσει ιδανική τεχνική πρώιμης παρέμβασης για τις ηλικιωμένες γυναίκες που κινδυνεύουν από τη νόσο Alzheimer.

Οι συμμετέχουσες στη μικρή μελέτη που περιλάμβανε την Kundalini Yoga, ανέφεραν ότι η ανακουφιστική από το στρες δράση της συγκεκριμένης μορφής γιόγκα, μεταφράστηκε σε πιο αποτελεσματική μνήμη.

«Οι γυναίκες τείνουν να ασκούνται στη γιόγκα πιο εύκολα από τους άνδρες. Έχω πραγματοποιήσει κι άλλες μελέτες σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένηση και σε φροντιστές με παρόμοιες παρεμβάσεις», δήλωσε η Δρ. Helen Lavretsky, ψυχίατρος και επικεφαλής της μελέτης.

«Τώρα εστιάσαμε στις γυναίκες που δεν έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο οι συμμετέχουσες στην προηγούμενη μελέτη μου, αλλά κινδυνεύουν με γνωστική εξασθένηση. Ο στόχος ήταν να φτάσουμε στο επίπεδο όπου η γιόγκα θα εμπόδιζε τη μελλοντική γνωστική εξασθένηση και την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer», δήλωσε η Lavretsky, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Η Kundalini Yoga περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, τραγούδι και στοχεύει την με ήπιο τρόπο αύξηση της ευαισθητοποίησης του μυαλού και του σώματος. Προηγούμενες επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και να αυξήσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, καθώς και να ωφελήσει τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις της Kundalini Yoga έναντι των ασκήσεων βελτιστοποίησης της μνήμης στον ιππόκαμπο 22 γυναικών γύρω στα 60. Όλες είχαν αναφέρει έκπτωση της λειτουργίας της μνήμης και είχαν έναν ή περισσότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως πρόσφατο έμφραγμα και διαβήτη, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης Alzheimer.

Οι συμμετέχουσες και στις δύο ομάδες έκαναν μια ώρα ασκήσεων την εβδομάδα, παράλληλα με καθημερινές ασκήσεις στο σπίτι, για συνολικά 12 εβδομάδες.

Χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, οι ερευνητές μελέτησαν τις συμμετέχουσες πριν και μετά την περίοδο των 12 εβδομάδων και διαπίστωσαν ότι η γιόγκα μπορεί να ωφελήσει την περιοχή του ιππόκαμπου που επηρεάζεται από το άγχος.

Διαπίστωσαν επίσης αύξηση της συνδεσιμότητας στην περιοχή, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν ασκήσεις βελτιστοποίησης της μνήμης, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει μακροπρόθεσμα οφέλη για το νευρικό σύστημα.

Οι συμμετέχουσες στην ομάδα βελτιστοποίησης της μνήμης ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση στον εγκέφαλο από τις γυναίκες που έκαναν γιόγκα, σε ότι αφορά στην ενσωμάτωση πληροφοριών από τις αισθήσεις τους στις αναμνήσεις τους, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα την αξιοπιστία της μνήμης.

«Για χρόνια, η ιατρική επιστήμη, προσπαθεί να βρει τρόπους για να αποτρέψει την έκπτωση της μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, της αποφυγής του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της σωματικής δραστηριότητας και της νοητικής εγρήγορσης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας» σημείωσε ο νευρολόγος Δρ. Michael Partnow.

Η ομάδα της Lavretsky διαπίστωσε στο παρελθόν ότι η γιόγκα ωφέλησε επίσης ασθενείς με κατάθλιψη και με ήπια γνωστική εξασθένηση, μια ψυχική κατάσταση που μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι της άνοιας. Πολλές ακόμη μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας κατά περίπου 30% και της νόσου του Alzheimer κατά 45%.

Οι συμμετέχουσες που έκαναν γιόγκα, παρατήρησαν διαφορά στην καθημερινότητά τους, είπε η Lavretsky.

«Συνήθως λένε ότι έχουν λιγότερο άγχος, ότι η μνήμη τους είναι πιο αποτελεσματική και μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό είναι ένα κοινό εύρημα σε όλες τις μελέτες, καθώς με τη γιόγκα τους δίνουμε ένα εργαλείο που δεν είχαν πριν και τώρα έχουν την επιλογή να συνεχίσουν την άσκηση, η οποία δεν απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό ή συνταγογράφηση».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer.