ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς να κάνετε τα χέρια σας να μοιάζουν πιο νεανικά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Προσπαθείτε καθημερινά για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές: ενυδατώνετε μετά από κάθε ντους, εφαρμόζετε αντηλιακό και φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο όταν είστε έξω.

Πώς να κάνετε τα χέρια σας να μοιάζουν πιο νεανικά
Bigstock

Αλλά και τα χέρια σας χρειάζονται προστασία και φροντίδα. Η παραμέληση των χεριών θα μπορούσε να τα κάνει να φαίνονται πολύ πιο... γηρασμένα από εσάς.

“Οι περισσότεροι έχουμε ένα πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος για το πρόσωπό μας, αλλά συχνά ξεχνάμε τα χέρια μας", λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, χειρουργός χεριών και αισθητικός, δρ. Bryan Michelow.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να τα φροντίζετε σωστά. Η ενυδατική κρέμα, το αντηλιακό και άλλες θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο δρ. Michelow και η δερματολόγος δρ. Amy Kassouf, εξηγούν πώς να κάνετε τα χέρια σας να φαίνονται νεότερα.

Ενυδατώστε

Μην αφήσετε τα χέρια σας να ξηραίνονται. Κάντε τη συνήθεια να βάζετε λοσιόν τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάθε φορά μετά το πλύσιμο των χεριών. Προμηθευτείτε και κρατήστε ένα μπουκάλι ενυδατική κρέμα στο νεροχύτη για να μην ξεχάσετε ποτέ μια εφαρμογή.

Προστατέψτε το δέρμα και τα νύχια σας

Φοράτε γάντια με βαμβακερή επένδυση όταν κάνετε κηπουρική ή όταν καθαρίζετε με σκληρό σαπούνι ή χημικά. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο σαπούνι με ουδέτερο pH για να πλύνετε τα χέρια σας. Ένας δερματολόγος θα έχει περισσότερες συστάσεις εάν δεν είστε σίγουροι τι είναι καλύτερο.

Κάντε απολέπιση

Όταν κάνετε απολέπιση στο σώμα ή το πρόσωπό σας , μην ξεχνάτε τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε μια απαλή λούφα ή ένα μείγμα ζάχαρης, λεμονιού και φυσικού λαδιού για να αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από το επάνω μέρος της παλάμης σας, τα δάχτυλα και τις αρθρώσεις σας. Μην ξεχάσετε να ενυδατώσετε αμέσως μετά.

Βάζετε αντηλιακό

“Αποκτήστε τη συνήθεια να βάζετε αντηλιακό κάθε μέρα. Ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με παράγοντα αντηλιακής προστασίας (SPF) 50 ή μεγαλύτερο θα βοηθήσει πολύ στην πρόληψη των κηλίδων ηλικίας και των ρυτίδων των χεριών”, λέει ο δρ. Kassouf. Η προστασία των χεριών σας από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να τα εμποδίσει να φαίνονται αποστεωμένα και συρρικνωμένα καθώς μεγαλώνετε. Και μην ξεχνάτε ότι όταν οδηγείτε, οι ακτίνες UV περνούν από το παρμπρίζ και τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να θρέψει το δέρμα σας και να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιών νυχιών. Εάν η διατροφή σας είναι χαμηλή σε πρωτεΐνες, βιταμίνη C ή σύμπλεγμα βιταμινών Β, ή εάν έχετε κακή απορρόφηση, τα νύχια σας μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να ξεφλουδίσουν εύκολα.

Hand-Skin-Care

Αλλά τι πρέπει να κάνετε αν έχετε παρατηρήσει ότι τα χέρια σας φαίνονται ήδη πιο γηρασμένα απ' όσο θα θέλατε; Υπάρχει κάποια διαδικασία για να κάνετε τα χέρια σας να φαίνονται νεότερα;

Διορθώστε τα σημάδια ηλικίας με σπιτικές λύσεις

Μπορείτε να θεραπεύσετε τις κηλίδες γήρανσης στο σπίτι με χυμό λεμονιού ή μια τοπική θεραπεία χλωρίνης χωρίς ιατρική συνταγή, λέει ο δρ. Michelow. Και οι κηλίδες ηλικίας μπορούν να βελτιωθούν με τοπικές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή ή με συνταγή που να περιέχει ρετινόλη ή ρετινοϊκό οξύ, προσθέτει η δρ. Kassouf.

Αφαιρέστε τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος

Μπορείτε να προγραμματίσετε περιοδικές θεραπείες για την αφαίρεση του εξωτερικού στρώματος του δέρματος. Τέτοιες είναι η δερμοαπόξεση, η χημική απολέπιση και η επαναφορά της επιδερμίδας με χρήση λέιζερ. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στη βελτίωση της υφής και του τόνου του δέρματός σας. Βοηθούν επίσης στην μείωση των ρυτίδων στα χέρια και στη διόρθωση της ανομοιόμορφης ή ακανόνιστης μελάγχρωσης.

Ρωτήστε για ενέσεις λίπους

“Το χρυσό πρότυπο είναι να αφαιρέσετε το δικό σας λίπος από την κοιλιά, τους γλουτούς ή τους μηρούς σας και να το τοποθετήσετε στις κοίλες περιοχές στο πίσω μέρος των χεριών σας”, λέει ο δρ. Michelow. Αυτή η θεραπεία απαιτεί μικρή χειρουργική επέμβαση με 1-2 εβδομάδες ανάρρωσης. Οι συνθετικές ενέσεις είναι επίσης μια επιλογή, αλλά η χρήση του δικού σας λίπους διαρκεί περισσότερο και η απόρριψη δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

Πολυγαλακτικό οξύ

“Είναι μια βιοσυμβατή, βιοδιασπώμενη σκόνη που το σώμα απορροφά σταδιακά και φυσικά”, εξηγεί ο δρ. Michelow. Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος, καθώς και τα πληρωτικά με υδροξυλαπατίτη ασβεστίου (CaHA) είναι εμπορικά διαθέσιμα πληρωτικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για να προσθέσουν όγκο στο πάνω μέρος από τις παλάμες.

Πηγή: clevelandclinic.org