ΥΓΕΙΑ

Μυκητίαση από τα τζιν παντελόνια: Τι αποκαλύπτει δερματολόγος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα τζιν παντελόνια είναι αμφιλεγόμενο θέμα.

Μυκητίαση από τα τζιν παντελόνια: Τι αποκαλύπτει δερματολόγος
Bigstock

Αν ψάξετε τις οδηγίες των κατασκευαστών θα διαπιστώσετε ότι προτείνουν να μην πλένουμε τα τζιν παντελόνια τακτικά. Αντίθετα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν βάλεις το τζιν στην κατάψυξη (!) τότε το ψύχος σκοτώνει τα μικρόβια χωρίς να καταστρέφει το υλικό.

Είναι όμως αλήθεια αυτό; Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν; Και μπορεί πραγματικά η ψύξη να κάνει τόσο καλή δουλειά στην απολύμανση του τζιν όσο το σαπούνι και το νερό;

Ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, δερματολόγος δρ. Alok Vij, δίνει απαντήσεις και συμβουλές σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και καθαρισμού για τα τζιν παντελόνια.

Τι είδους μικρόβια υπάρχουν στα τζιν

Το τζιν παντελόνι εκτίθεται σε πολλές ουσίες κατά τη διάρκεια μιας μέσης ημέρας, όπως:

  • Γύρη
  • Σκόνη και ακάρεα σκόνης
  • Βρωμιά
  • Σπόρια μούχλας
  • Μόρια τροφής
  • Νεκρά κύτταρα δέρματος
  • Φυσικά δερματικά έλαια
  • Ιδρώτας

Αυτά τα υπολείμματα μετατρέπουν το τζιν σε πεδίο... αναπαραγωγής για πολλά είδη βακτηρίων. Εάν πλένετε τα τζιν σας τακτικά, τότε αυτό δεν είναι πρόβλημα: το απορρυπαντικό θα σκοτώσει τα μικρόβια.

Τι μπορεί όμως να συμβεί αν δεν πλένετε τακτικά το τζιν;

Η περίσσεια βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει θυλακίτιδα στο δέρμα σας, ένα εξάνθημα που μοιάζει με ακμή στα πόδια σας, λέει ο δρ Vij. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Προειδοποιεί επίσης ότι μπορεί να εκτεθείτε σε μυκητιασικές λοιμώξεις:

“Ας πούμε ότι έχετε αναπτύξει μυκητίαση στα πόδια, όπως το λεγόμενο πόδι του αθλητή. Καθώς φοράτε το τζιν σας, οι μύκητες από τα δάχτυλα πέφτουν στα εσωτερικά μπατζάκια του τζιν καθώς τα τραβάτε προς τα πάνω. Εάν φοράτε αυτό τα τζιν ξανά και ξανά χωρίς να το πλένετε συχνά, μπορεί να περάσετε τον μύκητα στη βουβωνική χώρα ή στο μηρό σας. Και τότε, δεν θα έχετε μυκητίαση μόνο στα πόδια, αλλά και πιο ψηλά"!

Σκοτώνονται τα μικρόβια αν βάλετε το τζιν στην κατάψυξη;

"ΟΧΙ!" λέει κατηγορηματικά ο δρ. Vij και προσθέτει: “Για να σκοτώσεις τα βακτήρια, πρέπει συνήθως να φτάσεις στους -60°C. Οι καταψύκτες δεν φτάνουν τόσο χαμηλά, οπότε η θερμοκρασία αυτή δεν είναι αρκετή για να σκοτώσει τα μικρόβια”.

Και όχι μόνο το να βάλετε το τζιν στην κατάψυξη δεν θα σκοτώσει τα μικρόβια σε αυτό, αλλά προκαλείται και ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα: τα μικρόβια μπορεί να εξαπλωθούν στις τροφές μέσα στην κατάψυξη!

“Το πλύσιμο είναι ο μοναδικός τρόπος για να αφαιρέσετε από το τζιν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα έλαια, τα τρόφιμα και τους ρύπους που ελκύουν τα βακτήρια”, είπε ο ίδιος.

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν

Τα καλά νέα, λέει ο δρ. Vij, είναι ότι δεν χρειάζεται να πλένετε τα τζιν κάθε φορά που τα φοράτε: “Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να τα πλένετε κάθε 2-3 φορεσιές, περίπου όσο συχνά πλένετε τα σουτιέν σας”.

Συνιστά επίσης βάζετε το τζιν για πλύσιμο όταν:

  • Είναι εμφανώς λερωμένα
  • Έχετε ιδρώσει σε σημείο που η υγρασία έχει εισχωρήσει στο τζιν

Άλλες συμβουλές πλυσίματος τζιν

Πρώτα-πρώτα: Τα τζιν πρέπει να τα πλένετε πάντα με κρύο νερό.

“Το κρύο νερό βοηθά στη διατήρηση του υφάσματος. Βοηθά επίσης στην μείωση της έκπλυσης του χρώματος. Και είναι εντάξει γιατί τα σαπούνια στο απορρυπαντικό πλυντηρίου είναι αρκετά ισχυρά για να σκοτώσουν τα βακτήρια χωρίς να χρειάζονται ζεστό νερό”, λέει ο δρ. Vij.

Για τον ίδιο λόγο, είναι καλό να πλένετε το τζιν σας σε έναν “ήπιο” κύκλο πλύσης στο πλυντήριο. Επίσης, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τυχόν υπολείμματα θα καθαριστούν, γι' αυτό να τα βάζετε στο πλυντήριο γυρισμένα από μέσα προς τα έξω. Είναι καλύτερο και για το δέρμα σας, αλλά και για το τζιν: διατηρεί το χρώμα καλύτερα.

Ο δρ. Vij συνιστά τη χρήση ήπιων απορρυπαντικών ρούχων χωρίς άρωμα, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο δέρμα. Και παραλείψτε τα μαλακτικά υφασμάτων και τα έντονα αρωματικά προϊόντα.

Όσον αφορά το στέγνωμα του τζιν, η μέθοδος δεν έχει σημασία:

“Το στεγνό είναι στεγνό. Αλλά αν αφήσετε υγρά ρούχα σε υγρό ή ζεστό περιβάλλον, τότε τα βακτήρια θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ξανά και να ευδοκιμήσουν. Έτσι, είτε χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο, είτε απλό άπλωμα, απλά φροντίστε το τζιν σας να στεγνώσει τελείως, συνιστά ο δρ. Vij.

Πηγή: clevelandclinic.org