ΟΜΟΡΦΙΑ

Γεμάτα βακτήρια τα σφουγγάρια loofah: Πώς καθαρίζονται – Πότε τα πετάτε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Από τη φύση τους, τα σφουγγάρια λούφα έχουν πολλές γωνίες και σχισμές και είναι πολύ πορώδη.

Γεμάτα βακτήρια τα σφουγγάρια loofah: Πώς καθαρίζονται – Πότε τα πετάτε
Bigstock

Όταν χρησιμοποιείτε ένα σφουγγάρι loofah νεκρά κύτταρα του δέρματος παγιδεύονται σε αυτές τις γωνίες και τις σχισμές. Και αυτό δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης βακτηρίων, λέει η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος, δρ. Melissa Piliang.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τέτοια σφουγγάρια. Απλώς είναι ανάγκη να μάθετε πώς διατηρούνται καθαρά.

Η σκληρή αλήθεια για τα σφουγγάρια λούφα

Τα φυσικά loofah παρασκευάζονται από αποξηραμένη τροπική κολοκύθα, ενώ τα συνθετικά από πλαστικό. Ανεξάρτητα από τον τύπο, υπάρχουν πολλά σημεία για βακτήρια και άλλες ακαθαρσίες να βρουν “σπίτι” στην loofah σας.

“Χρησιμοποιούνται σε υγρό περιβάλλον και συνήθως τα κρεμάμε κάπου στο ντους, που είναι επίσης υγρό περιβάλλον. Δεν στεγνώνουν ποτέ εντελώς, επομένως τα λούφα γίνονται πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων”, λέει η δρ. Piliang.

Μερικά είδη βακτηρίων που έχουν βρεθεί σε σφουγγάρια loofah:

Οι λούφα μπορεί επίσης να περιέχουν μυκητιακούς οργανισμούς που οδηγούν σε μολύνσεις του δέρματος.

Loofah-Sponges-loufa

Φυσική λούφα

Bigstock

Πώς να διατηρήσετε καθαρό ένα σφουγγάρι loofah

Η δρ. Piliang προσφέρει μερικές συμβουλές:

  • Στεγνώστε το καθημερινά: Ξεπλύνετε καλά το σφουγγάρι λούφα μετά από κάθε χρήση. Τινάξτε καλά όλο το νερό και κρεμάστε το σε δροσερό μέρος (όχι μέσα στο ντους) όπου έχει τις καλύτερες πιθανότητες να στεγνώσει πλήρως.
  • Αποφύγετε τη χρήση του για λίγες μέρες μετά το ξύρισμα: Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο δέρμα σας μέσα από το παραμικρό κόψιμο στο δέρμα. Επομένως μην χρησιμοποιείτε την λούφα σας για μερικές ημέρες μετά το ξύρισμα των ποδιών σας. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε λούφα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα ούτως ή άλλως, λέει η δρ. Piliang.
  • Μην το χρησιμοποιείτε ποτέ στο πρόσωπο ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: Αυτά τα μέρη του σώματος είναι ευαίσθητα.
  • Καθαρίστε το κάθε εβδομάδα: “Ανεξάρτητα από την λούφα που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να την καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα”, συμβουλεύει η δρ. Piliang. Για να το κάνετε αυτό, μουλιάστε το σφουγγάρι σε ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης για 5 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Ή βάλτε το στο πλυντήριο πιάτων!

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε ένα σφουγγάρι λούφα

“Αν έχετε μια φυσική λούφα, θα πρέπει να την αντικαθιστάτε κάθε 3-4 εβδομάδες. Εάν έχετε μία πλαστική, τότε κρατήστε την μέχρι 2 μήνες", λέει η ίδια.

Και προσέξτε την εμφάνιση και τη μυρωδιά του, σημειώνει:

“Αν παρατηρήσετε να αναπτύσσεται μούχλα (ή και μυρωδιά της) στην λούφα σας, θα πρέπει να την πετάξετε επιτόπου και να πάρετε μια καινούργια”.

Πηγή: clevelandclinic.org