ΥΓΕΙΑ

7 αντικείμενα καθημερινής χρήσης που πρέπει να αλλάζετε τακτικά

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αλλάξατε τα οικιακά είδη που χρησιμοποιείτε καθημερινά;

7 αντικείμενα καθημερινής χρήσης που πρέπει να αλλάζετε τακτικά
Bigstock

Αν και πολλά προϊόντα όπως οι υγραντήρες ή τα σφουγγάρια κουζίνας μπορεί να εξακολουθούν να λειτουργούν πολύ μετά την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους, οι ειδικοί σημειώνουν τη σημασία της τακτικής αλλαγής οικιακών ειδών για την αποφυγή λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας.

“Η μη αντικατάσταση κάποιων αντικειμένων οικιακής χρήσης ανοίγει την πιθανότητα πιθανών λοιμώξεων, αναπνευστικών και δερματικών προβλημάτων”, λέει η δρ. Kara Wada, ειδικευόμενη στις αλλεργίες στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του πανεπιστημίου του Οχάιο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη δρ. Wada, ορισμένα προϊόντα, όπως τα αντικολλητικά σκεύη ή τα πλαστικά δοχεία τροφίμων, μπορεί να οδηγήσουν σε έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες όταν χρησιμοποιούνται για πάρα πολύ καιρό. Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συχνά γνωστές επιδράσεις στην υγεία των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα είδη μπορεί επίσης να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μερικά βασικά είδη καθημερινής χρήσης που πρέπει να αλλάζετε τακτικά είναι:

Μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια, συμπεριλαμβανομένων των διακοσμητικών σε κρεβάτια και καναπέδες, συλλέγουν νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια με την πάροδο του χρόνου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αλλεργίες, λέει η δρ. Melanie Palm, MD, δερματολόγος στο Art of Skin MD στο Σαν Ντιέγκο.

Τα μαξιλάρια μπορούν επίσης να φιλοξενούν ακάρεα σκόνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας όλον το χρόνο.

Η δρ. Palm συνιστά την αντικατάσταση των μαξιλαριών κάθε 1 έως 2 χρόνια, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ενδιάμεσα στα παράθυρα αντικατάστασης για να διατηρήσετε τα μαξιλάρια σας καθαρά και υγιεινά.

Για παράδειγμα, ένα υποαλλεργικό κάλυμμα μαξιλαριού μπορεί να προστατεύσει τα μαξιλάρια σας από λεκέδες, ακάρεα σκόνης και κοριούς. Η δρ. Palm συνιστά επίσης να βάζετε τα μαξιλάρια σας στο στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία για 10 έως 15 λεπτά κάθε 1 έως 2 μήνες για να βοηθήσετε στην απολύμανση και τη διαχείριση των ακάρεων της σκόνης.

Εάν τα μαξιλάρια σας είναι γεμισμένα με συνθετικές ίνες πολυεστέρα, η δρ. Wada προτείνει να τα αντικαθιστάτε κάθε χρόνο: “Η ποσότητα των ακάρεων σκόνης και των αλλεργιογόνων ακάρεων σκόνης σε αυτά αυξάνεται σημαντικά όσο περισσότερο τα έχουμε”.

Σφουγγάρια μπάνιου

Σύμφωνα με τη δρ. Wada, τα σφουγγάρια μπάνιου φιλοξενούν βακτήρια και μούχλα στις γωνίες και τις σχισμές τους, ειδικά όταν αποθηκεύονται σε υγρό ντους ή μπάνιο. Η χρήση βρώμικου σφουγγαριού μπάνιου μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργίες, άσθμα, δερματικές λοιμώξεις ή ακμή με την πάροδο του χρόνου.

Η δρ. Palm λέει ότι αυτά τα καθημερινής χρήσης αντικείμενα μπορούν να εκθέσουν το δέρμα σας σε βακτήρια και μύκητες που μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, ερεθισμό ή φαγούρα στο δέρμα. Επιπλέον, εάν κάνετε ντους ενώ έχετε τυχόν ανοιχτές πληγές, ένα βρώμικο σφουγγάρι μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση με την είσοδο βακτηρίων στο δέρμα.

Η δρ. Tania Elliot, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, είπε ότι τα σφουγγάρια μπάνιου μπορούν επίσης να αναπτύξουν μούχλα, η οποία οδηγεί σε ρινική συμφόρηση, κνησμό, φτάρνισμα, προβλήματα ρινικών κόλπων και πονοκεφάλους, ιδιαίτερα αν έχετε αλλεργίες.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιείτε σφουγγάρι μπάνιου, η δρ. Elliot προτείνει να παίρνετε ένα νέο κάθε 2 έως 4 εβδομάδες. Εάν έχει μια περίεργη μυρωδιά, πετάξτε το ακόμα και πριν τις δύο εβδομάδες.

Αντικολλητικά τηγάνια

Τα αντικολλητικά τηγάνια δεν κρατάνε για πάντα. Εάν παρατηρήσετε ότι η επίστρωση έχει χαραχτεί, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πετάξετε το τηγάνι.

Πολλές από τις επικαλύψεις σε αντικολλητικά τηγάνια περιέχουν PFAS, ουσίες γνωστές και ως “παντοτινά χημικά”, οι οποίες συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας. Αν η επίστρωση είναι χαραγμένη, είναι πιο πιθανό να περάσουν αυτές οι ουσίες στα φαγητά και να τις καταπιείτε.

Οι PFAS μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν επίσης συνδεθεί με χαμηλό βάρος γέννησης, γενετικές ανωμαλίες, καθυστερημένη ανάπτυξη και θανάτους νεογνών σε πειραματόζωα.

Το πόσο συχνά αντικαθιστάτε τα αντικολλητικά σας τηγάνια θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε. Εάν η επίστρωση έχει σημάδια, θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε αμέσως.

cutting-board-sanida-kopis

Σανίδες κοπής

Οι σανίδες κοπής που έχουν βαθιές αυλακώσεις μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι βακτήρια, μούχλα και ιοί μπορούν να αναπτυχθούν εκεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή επιμόλυνση των τροφίμων.

Μια σανίδα κοπής που είναι καλά φροντισμένη μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος και άλλες -όπως οι ξύλινες- μπορεί να διαρκέσουν έως και πέντε έτη. Ωστόσο, εάν η σανίδα κοπής σας έχει βαθιές εγκοπές από την χρήση, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσετε.

Η δρ. Elliot λέει ότι μπορείτε να συντηρήσετε τις σανίδες κοπής και να αποφύγετε την μόλυνση πλένοντάς τες με ζεστό σαπουνόνερο, αποφεύγοντας να κόβετε κρέας και λαχανικά στην ίδια σανίδα και απολυμαίνοντάς τες με διάλυμα χλωρίνης (1 κουταλιά της σούπας χλωρίνη 3 λίτρα νερό) τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Σφουγγάρια κουζίνας

Τα σφουγγάρια της κουζίνας, όπως και εκείνα του μπάνιου, μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια και να μολυνθούν με μούχλα.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι 362 διαφορετικά είδη βακτηρίων ζουν σε χρησιμοποιημένα σφουγγάρια κουζίνας. Η πυκνότητα των βακτηρίων έφτασε τα 45 δισεκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι υπάρχουν σημεία στο σφουγγάρι της κουζίνας σας που μπορεί να έχουν εξίσου υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων με μια τουαλέτα!

Η δρ. Wada συνιστά να αντικαθιστάτε τα σφουγγάρια κουζίνας κάθε δύο εβδομάδες, αλλά μπορεί να είναι νωρίτερα εάν παρατηρήσετε ορατά σημάδια μούχλας. Αν το σφουγγάρι μυρίζει περίεργα, αυτό είναι ακόμα ένα σημάδι για να το πετάξετε.

Η δρ. Wada προτείνει να απολυμαίνετε τα σφουγγάρια κουζίνας στο πλυντήριο πιάτων κάθε δεύτερη μέρα, αν είναι δυνατόν: “Αυτό ελαχιστοποιεί την εξάπλωση των βακτηρίων και μειώνει την πιθανότητα να μολυνθούν με μούχλα”.

Πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Με την πάροδο του χρόνου, τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων μπορεί να γρατσουνιστούν, να καταστραφούν ή να λερωθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το είδος φθοράς μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να κατοικούν και σε αυτά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων.

Επιπλέον, ορισμένα πλαστικά περιέχουν ουσίες όπως BPAs και σχετικές ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ορμονών μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Κανονικά, τα πλαστικά δοχεία τροφίμων θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε έξι μήνες έως ένα έτος, αλλά εάν γρατσουνιστούν ή χαραχτούν, θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε αμέσως, σύμφωνα με τη δρ. Wada. Αντί να για πλαστικά δοχεία, η ίδια προτείνει την μετάβαση σε γυάλινα δοχεία, όταν είναι δυνατόν.

Υγραντήρας

Αν και οι υγραντήρες μπορούν να είναι αποτελεσματικοί για τη θεραπεία της ξηρότητας της μύτης, του λαιμού και των χειλιών ή ακόμη και για την πρόληψη της διαεπιδερμικής απώλειας νερού κατά τον ύπνο, οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για επιβλαβή βακτήρια και μούχλα, σύμφωνα με τη δρ. Palm.

“Αν και οι περισσότεροι ξέρουν να καθαρίζουν τους υγραντήρες τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι το φίλτρο ή το πάνελ νερού πρέπει να αντικατασταθεί με την πάροδο του χρόνου”, είπε.

Εάν δεν αντικατασταθούν οι υγραντήρες, μπορεί να εκτεθείτε σε βακτήρια και μούχλα που αναπτύσσεται στα φίλτρα του υγραντήρα.

Η δρ. Palm συνιστά την αντικατάσταση των φίλτρων ή των πάνελ νερού των υγραντήρων τουλάχιστον κάθε 1 έως 2 μήνες.

Πηγή: health.com