Ισαακίδης (Πνευμονολόγος): Η Ελλάδα είναι υψηλά παγκοσμίως στη χρήση καινοτόμων θεραπειών για άσθμα
Γαβριήλ Ισαακίδης, Πνευμονολόγος

Αρχικά, ο κ. Ισαακίδης έδωσε μια εικόνα του προφίλ των ασθενών που δέχεται στο ιατρείο του, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από όλα τα πνευμονολογικά νοσήματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια, παρατηρεί αύξηση των ατόμων που αντιμετωπίζουν πιο σύνθετα προβλήματα, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρό, μη ελεγχόμενο άσθμα.

Όσον αφορά στη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα από πλευράς καινοτομίας και νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, ο κ. Ισαακίδης υπογράμμισε πως σήμερα βρίσκεται υψηλά στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά στη χρήση, εκτός των συμβατικών εισπνεόμενων φαρμάκων, καινοτόμων θεραπειών για το άσθμα.

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη με τον Πνευμονολόγο κ. Γαβριήλ Ισαακίδη στο Onmed.gr:

Εάν θέλαμε να περιγράψουμε το προφίλ των ασθενών που επισκέπτονται αυτόν τον καιρό το ιατρείο σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών και για ποιον λόγο σας επισκέπτονται;

Στο ιατρείο προσέρχονται ασθενείς που πάσχουν από τα όλα τα πνευμονολογικά νοσήματα. Τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται τα άτομα που αντιμετωπίζουν πιο σύνθετα προβλήματα, όπως είναι ασθενείς με σοβαρό, μη ελεγχόμενο άσθμα, μια σημαντική ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συχνά με συν-νοσηρότητες όπως οι αλλεργίες και οι ρινικοί πολύποδες, η παχυσαρκία, το στρες. Αυτή η κατηγορία ξεπερνά το 5% του συνόλου των ασθενών με άσθμα και χαρακτηρίζεται από αδυναμία ελέγχου των συμπτωμάτων, παρά την εντατική αντιασθματική αγωγή, την επηρεασμένη αναπνευστική λειτουργία, την ανάγκη για συστηματική χρήση των κορτικοστεροειδών, τη μειωμένη ικανότητα για εργασία και την κακή ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς αυτοί αναζητούν τον έλεγχο του άσθματος και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει περισσότερο σε έναν ασθενή που έρχεται συχνά στο ιατρείο;

O ασθενής που έρχεται συχνά στο ιατρείο είναι ασθενής, ο οποίος είτε δεν συμμορφώνεται με τη σωστή λήψη της αντιασθματικής αγωγής, δηλαδή παραλείπει δόσεις, είτε έχει συνήθειες που επιδεινώνουν τη νόσο όπως το κάπνισμα, αλλά μπορεί να είναι απόλυτα συνεπής στη θεραπεία που λαμβάνει και αυτό να μην αρκεί, γιατί ζει ή εργάζεται σε συνθήκες επιβαρυντικές όπως η αυξημένη υγρασία, η σκόνη, οι περιβαλλοντικοί ρύποι ή ακόμα να έχει σημαντικές συν-νοσηρότητες, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα, με συνεχή συμπτώματα, η οποία δυσκολεύει τη διαχείριση τους, ενώ παράλληλα απομονώνει τους ίδιους από το κοινωνικό περιβάλλον και επηρεάζει δυσμενώς την ψυχική τους κατάσταση.

Στο πλαίσιο της καινοτομίας και των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Η πατρίδα μας σήμερα, βρίσκεται υψηλά στην κατάταξη παγκοσμίως στη χρήση -εκτός των συμβατικών εισπνεόμενων φαρμάκων- καινοτόμων θεραπειών για το άσθμα. Από το μακρινό 2000, οπότε και ξεκίνησε η χρήση του πρώτου βιολογικού παράγοντα για το αλλεργικό άσθμα, μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτό κείμενο, έχουμε πέντε διαφορετικούς τέτοιους παράγοντες που χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στους «δύσκολους» ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι θεραπείες αυτές είναι προσβάσιμες σε όλους και αυξάνουν τη συμμόρφωση των ασθενών, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της νόσου και επάνοδο σε μια φυσιολογική ζωή.