ΥΓΕΙΑ

Κρίσεις άσθματος: Οι ουσίες που τις πυροδοτούν

Σινάνη Αικατερίνη

Το τοξικό μείγμα χημικών ουσιών στον μολυσμένο αέρα, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Κρίσεις άσθματος: Οι ουσίες που τις πυροδοτούν

Το πού ζει ένα παιδί, π.χ. κοντά σε εργοστάσια ή αυτοκινητόδρομους, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο εκτίθεται σε αυτές τις τοξίνες, αναφέρουν οι ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σποκάν.

«Δεν είναι μόνο ένας ρύπος που μπορεί να συνδεθεί με το άσθμα. Αυτή η μελέτη εξέτασε την ποικιλία και τους συνδυασμούς των τοξικών ουσιών στον αέρα που μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα άσθματος», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Solmaz Amiri, ερευνήτρια στο κολέγιο ιατρικής του πανεπιστημίου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν την τάση να επικεντρώνονται σε λίγα τοξικά στοιχεία του μολυσμένου αέρα, αλλά η Amiri και οι συνεργάτες της αξιοποίησαν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να εξετάσουν ένα ευρύ φάσμα τοξινών που εισπνέουν τα παιδιά σε διάφορες γειτονιές του Σποκάν.

Συνολικά, αναλύθηκαν οι επιδράσεις 109 ατμοσφαιρικών ρύπων στα παιδιά με άσθμα. Τα δείγματα ελήφθησαν από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος σε γειτονιές γύρω από 10 δημοτικά σχολεία στην περιοχή του Σποκάν.

Τα δείγματα συγκρίθηκαν με τα δεδομένα υγείας από κάθε ένα από τα σχολεία σχετικά με τα συμπτώματα άσθματος, όπως ο βήχας, ο συριγμός, η δυσκολία στην αναπνοή και η ανάγκη χρήσης συσκευής εισπνοών. Τα δεδομένα ελήφθησαν το 2019 και το 2020, πριν τα lockdown λόγω πανδημίας.

Τρεις ρύποι φάνηκαν να παίζουν σημαντικό ρόλο σπρόκληση συμπτωμάτων άσθματος στα παιδιά: το 1,1,1,1 τριχλωροαιθάνιο, το 2-νιτροπροπάνιο και η 2,4,6 τριχλωροφαινόλη. Και τα τρία περιέχονται σε υλικά που χρησιμοποιούν καθημερινά οι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, το 1,1,1,1 τριχλωροαιθάνιο είναι ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, αλλά που παλαιότερα εμπεριέχονταν σε οικιακά καθαριστικά και κόλλες. Η δεύτερη χημική ουσία είναι ένα πρόσθετο σε χρώματα και άλλα υλικά, ενώ η τρίτη είναι ένας αντισηπτικός και αντιμυκητιασικός παράγοντας που απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1980, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να παραμένει στο περιβάλλον.

«Ορισμένες από αυτές τις τοξικές ουσίες καταργήθηκαν στις ΗΠΑ, αλλά μπορούν ακόμη να εντοπιστούν σε υλικά που μπορεί να βρίσκονται σε αποθήκες ή που οι άνθρωποι έχουν στην αυλή ή στο γκαράζ τους», δήλωσε η Amiri.

Το γιατί τα παιδιά σε μια γειτονιά μπορεί να εκτίθενται σε ορισμένους ρύπους, ενώ τα παιδιά που ζουν αλλού δεν εκτίθενται, δεν εξηγείται από τη μελέτη. Αλλά η Amiri πιστεύει ότι η παρουσία κοντινών εργοστασίων ή αυτοκινητοδρόμων θα μπορούσε να είναι η αιτία. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι πηγές ρύπανσης συγκεντρώνονται σε γειτονιές με χαμηλότερο εισόδημα.

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στο επόμενο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Science of the Total Environment.

Πηγή: healthday.com