ΥΓΕΙΑ

Παιδικό άσθμα: Κεριά, τζάκι και χριστουγεννιάτικα δέντρα θέλουν προσοχή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πηγές γιορτινής χαράς όπως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, το κάψιμο ξύλων στο τζάκι και τα κεριά στο σαλόνι, ακόμα και παραπάνω χρόνος με το αγαπημένο κατοικίδιο μπορεί να αποδειχτούν απροσδόκητες αιτίες έξαρσης άσθματος για τα παιδιά.

Παιδικό άσθμα: Κεριά, τζάκι και χριστουγεννιάτικα δέντρα θέλουν προσοχή
Bigstock

Είναι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό του παιδιού για συμβουλές σχετικά τους παράγοντες που επιδεινώνουν το παιδικό άσθμα αυτές τις μέρες.

Γενικά, έχετε υπόψη σας τους ακόλουθους κινδύνους των Χριστουγέννων όσον αφορά τη διαχείριση του άσθματος.

Άρωμα Χριστουγέννων

Δημοφιλή είδη με “γιορτινά αρώματα”, όπως χριστουγεννιάτικα κεριά, αποξηραμένα ποτ πουρί, αρωματικά κουκουνάρια και μπαστουνάκια κανέλας, όλα αποτελούν πιθανές αιτίες έξαρσης για τα παιδιά με άσθμα, όπως τα αποσμητικά χώρου όλον τον υπόλοιπο χρόνο.

Ειδικά τα κεριά και τα μπαστουνάκια κανέλας που μπαίνουν διακοσμητικά σε διάφορες συνθέσεις στο σαλόνι δημιουργούν ένα ισχυρό άρωμα που διεγείρει το άσθμα. Επίσης, αν θέλετε την ατμόσφαιρα του φωτός των κεριών, επιλέξτε μη αρωματικά κεριά ή κεριά χωρίς φλόγα που λειτουργούν με μπαταρία.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να είναι η απόλυτη παράδοση των Χριστουγέννων, αλλά το έλατο μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει ασθματικά επεισόδια στα παιδιά, διότι ως ζωντανός οργανισμός μπορεί να έχει μούχλα και γύρη, ενώ ακόμα και η έντονη μυρωδιά του μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Το ιδεατό είναι να τινάξετε καλά το ζωντανό δέντρο, να του κάνετε ένα “ντους” με το λάστιχο του νερού και να το αφήσετε να στεγνώσει καλά πριν το φέρετε στο σπίτι. Μόλις το δέντρο αρχίσει να ξηραίνεται θα πρέπει να το πετάξετε. Φυσικά η βέλτιστη επιλογή για το καλό του περιβάλλοντος είναι να στολίσετε ένα τεχνητό δέντρο.

Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το άσθμα, καθώς κατά την αποθήκευσή του... επί 11 μήνες, πιθανώς έχει μαζέψει σκόνη και μούχλα. Οι γονείς θα πρέπει να καθαρίσουν καλά το ψεύτικο δέντρο πριν το στήσουν και να έχουν κατά νου ότι η διαδικασία αποσυσκευασίας ενός σκονισμένου ή μουχλιασμένου δέντρου μπορεί να προκαλέσει έξαρση άσθματος στο παιδί τους.

Εάν επιλέξετε τεχνητό δέντρο, φροντίστε να μην έχει ψεύτικο χιόνι στα κλαδιά του, καθώς οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το ψεύτικο χιόνι μπορεί να είναι ερεθιστικές για το άσθμα.

Γενικότερα, οι γονείς θα πρέπει να εφαρμόζουν αυτή τη συμβουλή σε οποιεσδήποτε γιορτινές διακοσμήσεις. Καθαρίστε τα καλά πριν τα διακοσμήσετε και, αν είναι τεχνητά, αποθηκεύστε τα σε πλαστικούς κάδους τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς τα χαρτόκουτα είναι η καλύτερη πρώτη ύλη για την μούχλα.

Ταξίδι διακοπών

Το να πηγαίνετε στο χωριό για τις διακοπές σας μπορεί να σημαίνει ότι εκθέτετε το παιδί σας όχι μόνο σε περισσότερα δέντρα λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και σε άτομα που θα συναντήσετε στην παρέα και τα οποία θα φορούν κολόνιες και αρώματα, ή μπορεί να υπάρχουν κατοικίδια και καπνός τσιγάρων στον χώρο.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να πακετάρουν τη συσκευή εισπνοής του παιδιού τους ενώ ταξιδεύουν, να λαμβάνουν όσες δόσεις μπορεί να χρειαστεί το παιδί και να κρατούν τη συσκευή εισπνοής σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος.

Εάν σας φιλοξενούν σε κάποιο σπίτι, φροντίστε να έχετε ρωτήσει να υπάρχει κατοικίδιο και δώστε οδηγίες στο ίδιο το παιδί να μην πλησιάζει τζάκια με ξύλα.

Πηγή: healthday.com