ΥΓΕΙΑ

Ποια μωρά κινδυνεύουν να αναπτύξουν έκζεμα και άσθμα στην παιδική ηλικία;

Σινάνη Αικατερίνη

Η έκθεση του εμβρύου σε οπιοειδή μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό του σύστημα, προκαλώντας αύξηση των κινδύνων για έκζεμα και άσθμα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ποια μωρά κινδυνεύουν να αναπτύξουν έκζεμα και άσθμα στην παιδική ηλικία;

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που έκαναν χρήση οπιοειδών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά εκζέματος, καθώς και παθήσεων όπως το «εξάνθημα της πάνας», κατά τη βρεφική ηλικία, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές.

Τα παιδιά αυτά συνέχισαν να έχουν και σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες για άσθμα και έκζεμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παρατηρήσεις προηγούμενων μελετών σε ζώα και υποδηλώνουν ότι «η προγεννητική έκθεση σε οπιοειδή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην υγεία του παιδιού», δήλωσαν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, μελέτες σε τρωκτικά έχουν ήδη δείξει ότι η έκθεση του εμβρύου σε οπιοειδή «μπορεί να δημιουργήσει ανοσολογικό υπόβαθρο, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά υπερβολικά στην επακόλουθη και μεταγενέστερη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε δεδομένα για περισσότερα από 400.000 παιδιά που γεννήθηκαν στη Δυτική Αυστραλία μεταξύ 2003 και 2018. Από αυτές τις γεννήσεις, 1.656 παιδιά βρέθηκε ότι είχαν εκτεθεί σε οπιοειδή όταν βρίσκονταν στη μήτρα.

Αναλύοντας τους αριθμούς, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι (αμέσως μετά τον τοκετό) για έκζεμα και δερματίτιδα (όπως το εξάνθημα της πάνας) εκτοξεύτηκαν στα ύψη για τα μωρά που εκτέθηκαν σε οπιοειδή.

Ο κίνδυνος για έκζεμα/δερματίτιδα σε αυτά τα βρέφη ήταν δωδεκαπλάσιος συγκριτικά με τα βρέφη που δεν είχαν εκτεθεί σε οπιοειδή.

Η αύξηση του κινδύνου υποχώρησε καθώς τα παιδιά μεγάλωναν, αλλά παρέμεινε υψηλή.

Για παράδειγμα, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί προγεννητικά σε οπιοειδή είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έκζεμα ή δερματίτιδα μέχρι την ηλικία των 5 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά.

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι η επίδραση αυτή παρατηρήθηκε αποκλειστικά σε παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει οπιοειδή σε συνδυασμό με διαταραχή χρήσης οπιοειδών και όχι για να ανακουφιστούν από τον πόνο.

Ο κίνδυνος άσθματος αυξήθηκε επίσης στα παιδιά που εκτέθηκαν σε οπιοειδή στη μήτρα: Τα παιδιά αυτά είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την αναπνευστική διαταραχή μέχρι την ηλικία των 5 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία σχέση μεταξύ της έκθεσης σε οπιοειδή στη μήτρα και του κινδύνου για άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 1, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν «τη σημασία της περαιτέρω μελέτης των ανοσολογικών αλλαγών που προκαλούνται από τα οπιοειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης [και] τις πιθανές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών που εκτίθενται σε αυτά», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.