ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές vs Smoothies: Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό;

Το πρώτο περιέχεικαφεΐνη, ενώ το δεύτερο είναι φτιαγμένο από φρούτα. Η απάντηση μοιάζειπροφανής, όμως αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα επιστημονικά δεδομένα.
Καφές vs Smoothies: Ποιο είναι καλύτερο για τον οργανισμό;

Το πρώτο περιέχεικαφεΐνη, ενώ το δεύτερο είναι φτιαγμένο από φρούτα. Η απάντηση μοιάζειπροφανής, όμως αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα επιστημονικά δεδομένα.








Ο καφές είναι γιαπολλούς «αναγκαίο κακό», καθώς τους βοηθά να ξεκινήσουν πιο άνετα τη μέρα τους ήνα πάρουν μια δόση ενέργειας όταν αισθάνονται πως οι δυνάμεις τους τους εγκαταλείπουν.Από την άλλη, τα smoothies παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα στοπλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.







Πολλές μελέτεςέχουν δείξει ότι ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, όπως οκαρκίνος. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι αγαπούν τον καφέ έχουν και πολλές άλλες βλαβερέςσυνήθειες όπως το κάπνισμα, κι έτσι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουναπαραιτήτως μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.







Όταν μάλιστα ερευνητέςμελέτησαν δεδομένα σχετικά με τις συνήθειες 130.000 ανδρών και γυναικών σεπερίοδο 20 ετών, διαπίστωσαν ότι ο καφές ήταν ευεργετικός για την υγεία τους ( Annalsof Internal Medicine , 2008). Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο καφές δεσχετίζεται με τον κίνδυνο θανάτου είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες.







Υπάρχουν και άλλεςμελέτες που αποδεικνύουν τα οφέλη του καφέ , όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Σύμφωνα με έρευνα πουδημοσιεύθηκε πρόσφατα στο World Journal of Biological Psychiatry , η καφεΐνηλειτουργεί και ως ήπιο αντικαταθλιπτικό, καθώς εντείνει την εγρήγορση καιδιεγείρει τους νευροδιαβιβιαστές του εγκεφάλου που βελτιώνουν τη διάθεσή μας (ντοπαμίνηκαι σεροτονίνη).







Και τώρα η σειράτων smoothies … Μπορεί να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από φρούτα, όμως όταναφαιρούμε τις φλούδες και τα πολτοποιούμε, χάνουν σε μεγάλο βαθμό τη διατροφικήτους αξία. Έτσι, μένουν αρκετές ποσότητες ζάχαρης.







Επίσης, τα οξέααπό τα φρούτα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, επομένως οι οδοντίατροι δεδηλώνουν φανατικοί υπέρμαχοι των smoothies.





Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BritishMedical Journal σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου2 έδειξε ότι όταν τρώμε τα φρούτα ο κίνδυνος μειώνεται όταν όμως πίνουμε τους χυμούςτους μπορεί να αυξάνεται.